Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Aquesta és una bona idea per…

octubre 2021

Escriure el teu propi conte. Qui no hi ha somiat alguna vegada? Explicar, narrar, inventar… són activitats fantàstiques perquè infants i adults entrenin la seva capacitat per imaginar i escriure. Però la pàgina en blanc sovint ens fa por. No sabem sobre què escriure, ni com desenvolupar la idea o plantejar-la perquè tingui sentit. Ens emociona començar, però no sabem com agafar el llapis, ni el full, ni els colors… Vols que et donem un cop de mà? Continua llegint. Aquí teniu cinc maneres de posar a funcionar el motor de la creativitat literària. Som-hi, doncs! 

  1. Troba la inspiració en tu mateix

Acostumem a buscar idees en paisatges inhòspits, planetes impossibles i estrelles llunyanes i potser no ens adonem que les històries de veritat poden créixer des del nostre interior. Què sents? Quines són les teves pors? Què et va passar aquest estiu? Potser una caiguda en bicicleta, una por ferotge als monstres que creus que s’amaguen sota el teu llit o l’arribada d’un germanet ploraire a la família pot ser l’espurna que encengui la teva història. I després ja vindran els universos estranys, les selves amazòniques i els animals exòtics. 

  1. Crea un escenari

A vegades no són tant les persones com els llocs en els quals passen les coses. Què tal si en lloc de començar pels personatges ens inventem un espai? Pot ser una casa al bosc, un palau elegantíssim, l’àrid sòl lunar, un teatre antic o una pista de bàsquet. Segur que de seguida que hagis situat l’escenari en el paper - i al teu cap - els personatges arriben desfilant tan cofois. 

  1. Tria un animal (o varis)

Els animals són els grans protagonistes dels contes d’avui i de sempre. L’estima i la fascinació que els nens i nenes senten per la resta d’espècies és el nostre gran aliat a l’hora de formular històries per a contes. Pot ser una idea fantàstica pensar en els animals que més els hi agraden fer un llistat amb les seves qualitats (la tortuga, lenta i prudent; la guineu, llesta i àgil; l’aranya, treballadora i responsable, etcètera) i, a partir d’aquí, pensar en una història que tingui sentit i pugui resoldre un problema o conflicte en el món dels animals (el bosc, la selva…) o dels humans (la ciutat, el zoològic, l’escola…). 

  1. Fes un sorteig de personatges i objectes 

Un altre recurs superútil és el dels sortejos de personatges o objectes. En realitat es tracta d’un joc que ens pot ajudar moltíssim a estimular la imaginació de nens i adults. El que hem de fer és escriure en paper diferents personatges i objectes que se’ns acudeixin i, a partir d’aquí, que cada participant en tregui tres (o els que decidiu). Imagineu que traiem: Caputxeta, croissant i conill. A partir d’aquests tres elements haurem de crear el conte, sigui escrit o en format oral. És molt divertit!

  1. Reescriu un conte

T’agradaria que el Llop s’acabés fent amic dels Tres porquets? Què passaria si la Rínxols d’Or fos una nena una mica més prudent? Com li aniria a la Ventafocs si passés d’anar al ball? I si en Barba Blava estigués casat amb una dona valenta i inconformista? Els temps han canviat i encara que els contes de sempre i els seus missatges s’hagin de conèixer, canviar un conte i reescriure’l adaptant-lo als temps actuals pot ser un exercici fantàstic, no només per entrenar la capacitat d’imaginar, sinó també per fer que nens i nenes cultivin el seu esperit crític.

 

Són o no són aquestes bones idees per començar a escriure els teus propis contes? No perdis el temps, doncs. Agafa llapis i paper i a disfrutar de l’invent! 

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu