Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

La lectura, un espai per imaginar

juny 2021

Si un alienígena et preguntés què és llegir, què respondries? 

Podries dir, per exemple, que llegir és una acció que habitualment fem asseguts en una butaca. Que per dur-la a terme emprem el sentit de la vista i que, a través d’una sèrie de mecanismes, el nostre cervell és capaç de desxifrar un codi escrit. Aquest codi, que és l’idioma, ens permet comprendre paraules i frases, que enllaçades configuren una història, real o inventada. 

De ben segur que la criatura t’entendria, però… hi ha mil i una definicions possibles i implicacions que no hem de perdre de vista si el que volem és profunditzar en tots els processos que flueixen i conflueixen en l’acte de llegir. 

Però toquem de peus a terra, per tornar-nos a enlairar.

Avui us volem parlar d’imaginació. Millor dit, de la lectura com un espai i eina perfecta per imaginar. 

La imaginació, una capacitat en potència 

Com a éssers humans, tots naixem amb la capacitat d’imaginar. De fet, des del bressol tenim una capacitat en potència, que és la de desenvolupar la creativitat i la imaginació. Però, què passa al llarg de la vida? Per què no sempre som capaços d’exercitar-la? Segons els experts, perquè les persones adquirim l’habilitat de ser imaginatius i creatius cal cultivar i exercitar aquestes destreses, tant a través de l’escola com de la família. 

Aquests espais són fonamentals per entrenar la imaginació i la creació. Però, com? La lectura és una de les eines més importants, si no la que més, per oferir als infants la possibilitat de seguir el camí lògic: PENSAMENT-CREATIVITAT-IMAGINACIÓ. 

Per imaginar cal crear i per crear cal pensar. Llegir és una acció imprescindible per ajudar als infants a situar-se en un context i un ambient i, des d’aquest esglaó, respondre preguntes, crear ambients i obrir la porta als processos imaginatius. 

Com potenciar la imaginació a través de la lectura?

És possible que, com a família o docent, t’estiguis preguntant com pots contribuir a potenciar la imaginació dels teus alumnes o fills a través de la lectura. Bé, el primer que has de saber és que l’hàbit lector no sorgeix per casualitat. Ja de ben petits, diríem des que són al ventre de la mare, cal introduir la lectura en els infants. Un context favorable hi ajudarà. Però, i què més? 

Converteix-te tu en lector imaginatiu!

Si encara no ho ets, fes-ho. Cal dur a terme moltes altres accions, a banda de fer que els nens i nenes vegin que nosaltres llegim i estimem els llibres. Però sense veure l’hàbit en els progenitors i altres familiars, serà difícil aconseguir-ho. Els llibres han de formar part de la vostra vida i és bo aprofitar aquest dolç moment compartit per descobrir títols i endinsar-nos en la màgia de la literatura infantil. Hi ha autèntiques joies que cap adult s’hauria de deixar perdre. 

Recordes la dedicatòria d’Antoine de Saint-Exupéry al seu amic León Werth? Tots duem un infant a dins que vol continuar imaginant. No te n’oblidis. 

La dramatització, una de les claus

No llegim per llegir, només. Ni tan sols llegim per a no avorrir-nos o per passar l’estona. Llegim perquè necessitem conèixer, aprendre, passar-ho bé, imaginar i crear mons propis i paral·lels. Cal oferir lectures plaents i dramatitzades als infants, en les quals els animals tinguin veus diferents, els objectes i les entitats facin sorolls. És imprescindible la dramatització: el teatre. I a la vegada és fascinant. 

Proveu de llegir plegats Anem a caçar un ós ? de Michael Rossen a Edicions Ekaré i feu-ho amb el llibre a les mans, però fent el viatge dels germans a través de la natura. I torneu a casa, a cuitacorrents pel passadís, com si un ós us empaités i poseu-vos al llit, amb la flassada per sobre del cap. És només un exemple de com fer una lectura viva, imaginativa i emocionant. 

Parleu-ne amb els vostres fills o alumnes

I parleu-ne molt. Els vostres fills o alumnes poden i han de ser persones crítiques, amb capacitats (moltíssimes) per explorar els paisatges i les situacions, però també per fer una bona foto als personatges, les seves característiques i accions. Els infants gaudeixen llegint una i una altra vegada el mateix conte, perquè en la certesa del final hi troben seguretat. 

Però també s’ho passen molt i molt bé sabent-se escoltats i oferint el seu punt de vista. Pregunteu-los per un altre final i deixeu-los explorar noves vies. Us podem garantir que us sorprendran. Al mateix temps, els regalareu un entrenament fantàstic per a la seva capacitat d’imaginar i crear. Qui hi podria renunciar? 

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu