Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Com pots vèncer el pànic al full en blanc?

octubre 2020

Una idea et volta pel cap i t'agradaria escriure'n un text. Aleshores, decideixes agafar un full o bé obrir un document a l'ordinador. Però, tot d'una, no saps com començar perquè aquell full es fa més gran, es torna més blanc o fins i tot es riu de tu. El que estàs experimentant no és res més que l'anomenat pànic al full en blanc. Si t'has sentit així, no pateixis, no ets un cas estrany. El mateix els ha ocorregut a molts escriptors i escriptores, però l'han vençut perquè han aconseguit engegar a passeig la veueta interior que els desanimava. Ara, si llegeixes aquest article trobaràs alguns consells que t'ajudaran a vèncer aquest pànic. Comencem?

1. Què vols escriure i per a qui

El primer és saber quin tipus de text vols escriure. No és el mateix un conte que un poema o un article per al blog de l'escola. Segons el que triïs i a qui ho vulguis adreçar, determina: el tema, el
vocabulari i l'estructura. Si no ho tens clar, et resultarà molt difícil començar. Per exemple: si vols escriure un relat fantàstic, aquest ha de tenir un toc de màgia i et pots inventar quins éssers hi apareixen. En canvi, un article per a un blog escolar explica un fet real que ha passat, com: una sortida o com funciona la biblioteca d'aula.

 

2. Tria el lloc i el moment adequat

Diuen que cada persona és un món, i és ben cert! Hi ha a qui li agrada escriure a la seva habitació en silenci o a qui la música l'inspira; hi ha qui prefereix escriure a la taula de la cuina amb el so del rentavaixella o qui necessita anar a un parc i escoltar els ocells. Quan tinguis clar el lloc que has escollit, mira el rellotge i calcula el temps del qual disposes. No t'ajudarà gaire adonar-te que falta poc per anar a sopar o perquè comenci la teva sèrie preferida. Aleshores no serà un bon moment, perquè el més segur és que et bloquegis i acabis desanimant-te.

3. Apropa't i inspira't

Hauràs de fer un exercici d'imaginació sense límits. Tanca els ulls i viatja fins al text que vols escriure. Apropa't a l'escena i escolta els sons, observa el temps que fa, els elements que la componen, si és de dia o de nit... En cas que el teu escrit tingui un o una protagonista, converteix-te en ell o ella. Imagina't com és, què pensa, quin problema té, com actuarà...

4. Fes un pas endavant

Encara que et resulti difícil de creure, el millor que pots fer després d'inspirar-te és escriure tot allò que tens al cap. Omple el full de paraules, idees o frases que et puguin ser útils. No cal que estiguin en ordre ni disposades en forma de text. Hi ha qui prefereix dibuixar sobre el que vol escriure. Compara-ho com quan vols preparar una recepta de cuina, primer tens els ingredients, però abans de preparar-la has de calcular la quantitat que necessites i en qui ordre els barrejaràs. Doncs amb les idees, passa el mateix.

5. Atura't i relaxa't

Quan portis una estona escrivint, atura't i pregunta't: estic aconseguint escriure allò que volia? Potser vas per bon camí o bé t'estàs allunyant del que t'havies proposat. Si és així, el millor que pots fer és relaxar-te. Deixa d'escriure i distreu-te amb alguna activitat que t'agradi molt. Encara que no t'ho creguis, la teva ment seguirà treballant sense que te n'adonis i, de mica en mica, les idees que et bullen s'ordenaran.

6. Escolta la crítica

 

Si ja has acabat, ensenya a algú allò que has escrit i escolta els seus comentaris. A tots i totes ens costa reconèixer que el que hem escrit s'ha de canviar. Recorda que t'està aconsellant perquè el teu text sigui millor del que ja és. Si tens en compte tot el que acabes de llegir, ja veuràs com el pànic al full blanc deixarà de ser un malson per convertir-se en un repte que podràs superar.

Ara et toca a tu! Pensa quin text vols escriure i llença't sense por. Què et sembla un poema sobre la tardor? Ara és un bon moment per observar la natura i escoltar tot el que et vol dir.

Autora: Elisenda Castells

Elisenda Castells
Redactora.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu