Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Què aporta una bona lectura als infants?

febrer 2021

Sabem que, de partida, la lectura aporta als infants tot un seguit de coses bones. Un estudi realitzat pel Reading & Literacy Discovery Center de l’Hospital de Nens de Cincinnatti ha estat el primer a oferir evidències neurobiològiques sobre els beneficis potencials de la lectura. També dels danys potencials que pot ocasionar-los passar temps davant d’una pantalla en nens en edat preescolar. 

Llegir als nostres infants des del naixement i, com a mínim, fins als cinc anys al mateix temps que els apartem de les pantalles, estimula el desenvolupament del cervell. I si bé ens ho podíem arribar a imaginar, que la ciència ens ho confirmi sempre és una bona notícia. 

Per extreure aquestes conclusions, es va realitzar una tipologia especial de ressonància magnètica per analitzar la substància blanca de 47 nens sans d’entre tres i cinc anys. L’augment i l’organització de matèria blanca és fonamental per a la capacitat del cervell, perquè augmenta la capacitat funcional i d’aprenentatge.

L’estudi determina que els nens que habitualment llegien llibres amb un adult de referència van treure millor puntuació en les proves cognitives realitzades. En canvi, aquells que utilitzaven pantalles més d’una hora el dia, tenien habilitats d’alfabetització pobres, menys capacitat per emprar un llenguatge expressiu o per anomenar objectes ràpidament. 

 

Com construir la biblioteca d’un infant 

Les persones que llegeixen solen estar molt orgulloses de les seves biblioteques, perquè els llibres són petits tresors personals. Amb els nens passa el mateix. Procurar una bona biblioteca per als infants des de ben petits és una tasca que encoratja tant a grans com a petits, perquè els ajuda a configurar la base de la seva personalitat, d’allò que són i allò que seran en un futur. 

En tot això, els adults que formen part de la seva tribu hi tenim una responsabilitat enorme. Cal ajudar-los a fer la tria, des del bressol, triant títols enriquidors, ben escrits, il·lustrats i editats, perquè rebin, amb les mans i amb el cor, la millor literatura. La literatura que es mereixen. 

Això els permetrà gaudir més i millor de la lectura o bé dels contes explicats, educarà el seu sentit estètic i farà créixer el seu esperit crític. Aquell que tan útil els resultarà quan siguin adults. 

Tot el que aporten als infants les bones lectures

La ciència ens ha confirmat què passa amb els infants que llegeixen i els adults ja sabem com és d’important saber seleccionar i triar per forjar una bona biblioteca. Ara, un cop davant de les lectures, saps que més aporten als infants? Fixa-t’hi i gaudeix-ho! 

  1. El plaer

Hi ha alguna cosa comparable a asseure’t a la teva butaca preferida i endinsar-te en una història nova de personatges inventats, criatures màgiques i paisatges de somni? Llegir és un plaer al qual no tothom s’apunta. Un 68% de les persones que viuen al nostre país llegeixen habitualment. Formeu part vosaltres d’aquest grup privilegiat?

  1. La creativitat 

Els llibres són un passaport molt econòmic a qualsevol lloc del món o fora del nostre planeta. Endinsar-se en nous mons, conèixer històries i realitats noves serveix per a confirmar als nens que les possibilitats són senzillament infinites. I a partir d’aquí, poden començar a imaginar-les. 

 

  1. El coneixement del món

Llegir és aprendre i llegir també és conèixer el nostre entorn. Sovint, els llibres ens expliquen coses del món en què vivim i els infants (o bé els adults) les interioritzem quasi sense adonar-nos-en. Conèixer el món ens ajuda a entendre’l. 

  1. L’empatia

Com fem nens empàtics? Com els ajudem a posar-se a les sabates dels altres, preguntar, comprendre i estimar? Llegint històries! Conèixer personatges nous, saber sobre les seves històries i veure que no estem sols en aquest món, complex i a vegades difícil, és útil perquè els nens i nenes no es mirin tant el melic i aprenguin a conviure. 

  1. La lingüística

Les bones lectures també aporten als infants la possibilitat d’entrenar les seves habilitats lingüístiques, ja sigui aprenent i incorporant paraules noves al seu vocabulari base, o bé millorant la seva capacitat lectora, per escriure i perfeccionar la gramàtica i l’ortografia. 

 

  1. La comprensió lectora

A les escoles sovint es detecta una mancança important en els petits que dificulta l’avenç acadèmic dels infants. Si bé no és generalitzada, encara hi ha molts infants que tenen mancances en l’àmbit de la comprensió lectora. L’experiència de lectura no només es pot materialitzar en la lectura, sinó en el comentari posterior, els jocs de preguntes i altres activitats que l’adult pot potenciar des de la seva posició. 

  1. La memòria i la concentració

Les pantalles i les noves tecnologies en general no ens deixen aturar a gaudir lentament dels moments. Això fa que molts infants no tinguin gaire paciència a l’hora de practicar l’observació, fer servir la memòria i entrenar la concentració. Totes són habilitats bàsiques per a la vida que podem treballar a través d’activitats tan senzilles com l’observació de la natura o la lectura, és clar! 

I per a tu, què més pot aportar una bona lectura? 

Elisenda Castells
Redactora.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu