Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

@jugant_i_aprenent: “Reconec que sóc molt activa i necessito anar fent canvis, anar creant i introduint coses noves sobretot per anar despertant els interessos dels infants, fent que la seva motivació es mantingui”

febrer 2023

Actualment, hi ha moltes maneres d’ensenyar, cada docent de primària crea un món dins l’aula plena de recursos per motivar a la canalla. Aquest món es trasllada a l’Instagram, on trobem una gran xarxa de professors i professores que comparteixen els seus recursos, així com també parlen de la seva professió. 

Hem volgut parlar amb la Sílvia, la mestra que hi ha darrere del compte @jugant_i_aprenent. Ella és professora des del setembre de 2008 d’infantil i primària, des de 2010 té plaça fixa en una escola pública i és mare de dos bessons de 8 anys. Aquest curs és mestra de l’aula d’i5. 

Ariadna: Començem pels inicis, per què vas decidir estudiar el grau d’educació? Ho tenies clar des de petita?

Sílvia: Des de petita sempre m’ha agradat el món de l’educació. A l’escola m’agradava molt aprendre, era una nena aplicada que li agradava molt fer les tasques diàries, i sobretot les coses de caire més creatiu. Sempre m’havia agradat tot el que tenia relació amb els infants, però quan estava al batxillerat vaig dubtar entre fer psicologia o fer de mestra. Davant del dubte, tot hi que vaig fer la selectivitat, vaig decidir fer el tècnic d’educació infantil . Durant el cicle vaig gaudir molt, m’agradava pensar i crear propostes per infants i quan vaig fer les pràctiques vaig veure que dins d’una aula em sentia molt be. 

Durant els estius també feia de monitora del casal amb infants sobretot de l’etapa d’infantil que tot i que la filosofia és diferent de l’escola, també fèiem moltes propostes dins d’aula i m’agradava molt.  Així que al acabar el cicle, vaig decidir continuar estudiant però aquesta vegada anant a la universitat a fer, en aquell moment, la diplomatura d’educació infantil, intercalant també als migdies fent de monitora de menjador. Així que ja pots veure que el meu món sempre ha estat envoltant d’infants, de pensar i fer propostes.

Ariadna: A la teva biografia et defineixes com “amant dels diy i jocs lowcost” això és el que et va motivar a endinsar-te en la creació de materials a l’Instagram?

Sílvia: Reconec que sóc molt activa i necessito anar fent canvis, anar creant i introduint coses noves sobretot per anar despertant els interessos dels infants, fent que la seva motivació es mantingui. Tot el material que comparteixo per xarxes socials són materials que faig per l’escola o bé a casa amb els meus fills, però que penso que si pot servir a la resta ja em fa feliç saber que arriba a altres aules o llars. Em va motivar a crear el compte d’instagram arrel del confinament, tot i que unes amigues meves feia temps que m’ho deien ja que sempre els donava idees i ensenyava el que feia i els agradava. I al final vaig dir… perquè no? així compartiré idees que potser poden arribar a més gent i els hi pot ser útil. 

Ariadna: Consideres que l’Instagram és una plataforma d’inspiració per a molts docents?

Sílvia: És una xarxa social molt potent en la que les propostes mai acaben, sempre tens coses noves a veure, variants d’activitats que tenies pensades o que fas i que acabes veient que són mes atractives. A més que és un lloc en que acabes coneixent i establint lligams amb docents amb els que pots compartir moltes coses i no només materials. 

Ariadna: Quant temps dediques a la creació de materials? Notes que amb aquests els infants aprenen més ràpidament?

Sílvia: Vaig creant material en funció del que vaig veient a l’aula, de l’evolució dels infants, dels seus interessos…però per les nits o pels matins abans d’iniciar la rutina sempre és moment de crear coses. Sembla que no implica molt de temps però si miréssim bé el rellotge, serien moltes hores , més de les que ens imaginem, les que acabem dedicant fora de l’aula per fer tot això. Jo m’adono que els infants necessiten coses adaptades als seus interessos, que els agraden molt els canvis, les novetats i això fa que la majoria mantingui la capacitat exploratòria per veure els materials i per fer i provar les diferents propostes.

Ariadna: He estat xafardejant els recursos del teu compte d’Instagram i m’ha sorprès una dinàmica que vas organitzar per la reunió d’inici de curs per a les famílies! Aquestes valoren tota la feina que fas?

Sílvia: Doncs fins a dia d’avui m’he sentit molt acompanyada per les famílies, sempre he tingut un bon feedback i molts de manera explicita han valorat i fet èmfasis en com i que aprenen els seus fills/es amb mi, cosa que també m’agrada saber i que fa sentir molt bé. A la reunió, jo em fixava en les famílies, en com anaven arribant, com miraven la sorpresa que els havien deixat els seus fills i m’encantava! Alguns/es ho expressaven oralment però altres amb la seva cara també!  Jo crec que tot i que moltes vegades no ens ho fan saber , ells/es s’adonen de la feina que hi ha al darrere i sobretot per les coses que els infants van explicant a casa i la seva evolució.

Ariadna: I ja per acabar, em poso una mica reflexiva i t’he de fer una d’aquelles preguntes difícils: que creus que és el millor de ser docent?

Sílvia: Tú ho has dit, pregunta difícil! Però el fet de poder acompanyar als infants i anar oferint tot allò que els va preparant per la vida, poder treure el millor d’ells/es i que sobretot gaudeixin del seu procés d’aprenentatge i del dia a dia. Tot i que m’implica molt fora i dins de l’escola, ja que la jornada laboral no només és dins del centre, i hi ha moments de tot tipus ja que no tots els moments són bonics i ideals, tinc la sort de treballar en el que més m’agrada i rodejada sempre d’infants. 

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu