Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

És l'estiu una bona època per llegir?

juliol 2021

No ens enganyem: tot l’any és una bona època per llegir. Cada dia hi ha un motiu de pes per fer immersió en un bon llibre o una bona revista. Omplim tot l’any d’excuses i a l’estiu ens carreguem de volums i llistes de llibres - infinites i impossibles - per consumir de pressa i corrents, com si no hi hagués un demà ple d’hores que en lloc d’aprofitar per llegir, emprem per fer mil i una tasques més. 

I què fem amb els petits? Doncs, com en la majoria de coses, els traslladem aquesta mateixa sensació - potser mig certa, potser mig falsa - que l’estiu serà un espai infinit per dedicar-nos a la lectura a cor que vols. Passa que juliol i agost són plens de jornades de platja, jocs amb amics i gelats a la fresca. De veritat a l’estiu tenim tot el temps que ens hem promès per llegir? 

Llegir a l’estiu? Llegir sempre! 

Hi ha una dita popular que diu que l’hàbit no fa el monjo i com quasi totes les dites, té molta raó. L’estiu per si mateix no ens fa lectors voraços. Al contrari, és molt possible que en plena canícula, hi hagi dies que tinguem més ganes de capbussar-nos a la piscina que de passar pàgines sota el potent escalf de l’astre rei. 

Sí, aquests dies les xarxes socials s’omplen de fotos de peus a la platja i totxos en forma de llibres per llegir. I sabem que hi ha gustos per tot, però la sorra, la crema solar i l’aigua no són els millors amics dels llibres. I dels lectors afamats, tampoc. 

L’estiu és una molt bona època de l’any per llegir, com ho és l’hivern, a la butaca de casa o la tardor, rere els vidres. També ho és la primavera, a la nostra biblioteca preferida i qualsevol altre moment de l’any que triem, sempre que la lectura sigui plaent. 

Hem de tenir clar, però, que perquè l’estiu sigui una oportunitat per llegir tot allò que volem, caldrà que durant l’any hàgim practicat. Si ho hem fet, tan nosaltres com els nostres fills sabrem aprofitar el temps de l’estiu per fer totes aquelles lectures que desitgem. I com que haurem adquirit l’hàbit, res ens resultarà tan interessant com agafar un llibre i posar-nos a llegir. Així de fàcil, així de complicat, si voleu. 

Llegir a l’estiu, per què? 

Ja hem dit que a l’estiu molta gent té una mena d’obsessió per endur-se a tot arreu una maleta plena de lectures. És veritat que hi ha persones que ara tenen més temps i, per tant, poden aprofitar per dedicar més espais dels habituals a practicar la seva afició preferida.

Interior de la revista Namaka número 2

Però, i els infants? Alguns es troben en ple procés d’endinsar-se al món de la lectura o bé configurant el seu perfil lector (tastant una mica d’aquí i una mica d’allà). En alguns casos, de perfils més consolidats, és possible que ja tinguin clars quins són els llibres que més els agraden, les seves sagues o col·leccions preferides. 

Sigui com sigui, per als infants l’estiu hauria de ser un moment màgic per trobar temps per triar i fer les lectures que més els interessen. Així, durant les vacances i fins que comenci el nou curs escolar, seguiran adquirint nou vocabulari i ampliant les seves fronteres lèxiques, entrenaran la velocitat lectora, milloraran la comprensió i, naturalment, la imaginació, l’autoestima, els aprenentatges i, per descomptat, s’ho passaran d’allò més bé.

Algunes recomanacions per llegir aquest estiu 

Tota aquesta teoria està molt bé, però… què hi posem a la maleta? Un bon lector ha de saber omplir la seva maleta de lectures plaents. Ho fareu, sense cap mena de dubte, però si voleu alguna idea, nosaltres us proposem…

  • Emporteu-vos les Namakes. Recordeu que a l’agost rebreu un nou número, que us podreu endur a la platja, a la muntanya o al balcó de casa. Tant hi fa! 
  • Aprofiteu per descobrir una saga mítica de còmics. Si encara no ho heu fet, al·lucinareu amb les aventures d’en Tintín o amb les d’Astèrix. Són volums molt lleugers de transportar, però plens de diversió. 
  • I parlant de còmics… són una fórmula fantàstica per introduir als més petits, no només el format, sinó la lectura en general. Us recomanem la col·lecció de Mamut Còmics, petites joies com Las Varamillas (Camille Jourdy) a Astronave o la sèrie de Hilda (Luke Pearson) a Barbara Fiore Editora, que a més té una bona adaptació a Netflix. 
  • Busqueu petites sèries de novel·les atractives. Per triar, caldrà que indagueu en els gustos dels vostres fills. Li agraden els fantasmes? Els misteris? Els investigadors? Se sent fascinat per la natura? Gaudeix descobrint animals? Trieu amb cura per encertar. 
  • Llegiu en veu alta. Sigui quina sigui la vostra tria, no us oblideu de fer una cosa que amb el temps es perd. Quan els petits enfilen l’hàbit lector, deixem de llegir plegats i renunciem, encara que sigui de manera inconscient, a l’emocionant aventura de gaudir junts i seguir teixint vincles. 

Llegiu a l’estiu i en qualsevol època de l’any. Si us hi apunteu, la lectura és una pràctica que us acompanyarà tota la vida.  Feu-ho per vosaltres i per ells!

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu