Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Tot el que aporta compartir moments de lectura en família!

maig 2021

Des que som petits fins que ens fem grans, gràcies a la lectura, ens hem pogut convertir en pirates, personatges de la reialesa, de circ, animals de la selva, monstres terrorífics o divertits, detectius, policies, superherois, capitans d’equips esportius, personatges històrics... i tot això sense moure’ns del sofà o del llit! La lectura ens aporta tot un món imaginari i una cultura que ens va conformant com a persones. Ens permet tenir empatia amb alguns personatges i amb altres no, estimar-ne alguns i rebutjar-ne d’altres... un món infinit de possibilitats.  

Però que ens aporta, a més de tot això, quan compartim aquests moments de lectura en família? Fem recerca d’alguns avantatges de compartir moments de lectura en família: 

Per una banda, pot ser un temps d’oci compartit. Trobar una activitat que pugui agrupar els gustos de tots els membres d’una mateixa família pot ser realment complicat. Però la lectura s’adapta molt bé als gustos de cadascú. Encara que puguem estar fent la mateixa activitat, potser un està immers en un món de pirates, l’altre a l’antiga Roma i l’altre viu una realitat paral·lela en un futur imaginari. Junts, reforçant el vincle familiar perquè ens uneix la mateixa activitat, però respectant els gustos de cadascú. 

Per altra banda, aporta un moment de calma i pausa que pot esdevenir en una estona íntima ideal per poder compartir experiències, neguits, pors, il·lusions... Una lectura compartida amb el teu fill o filla pot convertir-se en una conversa que fa temps volies iniciar, o que l’infant se senti més acompanyat en aquell moment i decideixi fer-te aquella pregunta que li ronda pel cap des de fa dies. És un moment de recollida i interioritat que aflora les nostres emocions i situacions de vida. 

Si ens centrem en els avantatges més relacionats amb l’aprenentatge de la lectoescriptura, està clar quina serà la clau. Un infant imita el que veu de les seves persones referents. Si li doneu importància a la lectura, l’infant donarà importància a la lectura. Si veu que els adults llegeixen, l’infant tindrà curiositat per la lectura. Compartir moments de lectura farà que l’infant vulgui gaudir d’aquests moments. Què hi ha més motivador per un infant que poder estar una estona en família? 

I, per últim, però no menys important, aquest temps de lectura compartida serà un temps de qualitat. Sabem que aquesta estona estarà lluny dels dispositius electrònics i d’altres activitats que potser no són les que volem prioritzar com a família. En la societat actual no podem fugir del que és una realitat, però sí que podem oferir activitats que contrarestin aquesta sobreexposició que viuen els nostres infants i joves.  

Hi ha molts més avantatges, evidentment, però he volgut centrar-me en aquests, ja que em sembla que ens poden fer reflexionar una mica! Com a família, cal parlar-ne, donar-li cabuda a la lectura si volem que aquesta sigui present a les nostres llars. I com aconseguir-ho? Tres idees per començar a fer petites passes: 

  • Busqueu lectures adaptades als gustos dels infants i al seu nivell de lectoescriptura. Lectures més breus per aquells que es cansen ràpidament, lectures amb imatges (per exemple, àlbums il·lustrats, revistes o còmics) per aquells que són molt artístics, lectures molt pràctiques (per exemple, receptes) per aquells que necessiten més moviment...  
  • Adapteu un espai a casa preparat per a moments de lectura; on estigueu còmodes, on hi hagi tranquil·litat i pau, lluny de coses que puguin distreure en excés... 
  • Establiu una rutina de lectura per assegurar-vos que disposeu d’un temps per a llegir en família. 

Gaudiu d’aquests moments màgics en família i deixeu-vos portar per històries sorprenents!

Raül Cabús

Mestre Educació Infantil.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu