Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Els poemes, són una bona activitat d'aprenentatge?

maig 2021

La poesia sempre ha estat un gènere menor. Menor en el sentit que sempre s’ha dit que té pocs lectors. N’hi ha que no llegeixen poesia perquè diuen que no l’entenen. Altres no se’n senten especialment atrets. Però n’hi ha que senten passió per aquest gènere i en tenim sort. 

Les males llengües diuen que hi ha més poetes que lectors de poesia. Si això fos cert segurament seria perquè tots tenim, en un moment o altre de la nostra vida, la necessitat d’escriure un poema o bé una cançó. 

El que sí que és ben cert és que tots, i també parlem de la vida, en els moments més importants, ens fem salvar per un poema. Un poema que sap descriure perfectament com és l’amor, la mort, la vida, la vellesa, la nit, la nostàlgia, la bellesa, la passió, l’oblit, l’adéu… 

Als nens també els en llegim poca, de poesia. I això que, a banda de ser un divertiment fantàstic en forma de text, els poemes són una activitat perfecta per aprendre. Però, per què? 

  1. Estimula el desenvolupament emocional i cognitiu 

La poesia és un gènere literari meravellós. Els poemes ens expliquen històries, però també ens ofereixen el poder de l’emoció, reforçats a través de la mímica, l’entonació, la musicalitat i la cadència de la veu… A través dels poemes, es convida als infants a expressar els seus sentiments. Per això els poemes són fantàstics per estimular a qualsevol persona, però especialment en la infància. Cal aprofitar els recursos i el moment. 

Com que és de matí

 i ve lluna nova 

anirem a collir 

la pruna amb un cove.

Miquel Desclot

  1. Augmenta el vocabulari 

La poesia (però també qualsevol altre gènere literari) ajudarà als nens a ampliar el seu vocabulari. I no només això. A més d’aprendre paraules noves i conceptes, els petits tenen l’ocasió de submergir-se en la complexitat de les figures literàries. Que no són complexes al cap i a la fi, però sí un joc fantàstic per crear noves connexions cerebrals i estimular el pensament creatiu. 

Cançons de paper fi

m'omplen la sàrria

i em foraden el fons

de la butxaca.

Mireu quin caramull

 de llunes blanques!

Duc llunes i cançons

per arracades.

          Maria Mercè Marçal

  1. Entrena la memòria 

La infantesa és un moment essencial per a l’entrenament de la memòria, una facultat que ens acompanyarà sempre i ens servirà per a desenvolupar la nostra activitat diària. Aprendre poemes amb els nens ens ajudarà a entrenar les seves capacitats i també les nostres, que anem perdent a mesura que ens fem grans. Us sorprendrà comprovar com els nens són capaços de memoritzar ràpidament un poema, només havent-lo escoltat o llegit unes quantes vegades.

L'abella

Treballadora fidel, 

amb el que trobo a les flors, 

jo que faig parets de mel.

Josep Carner

  1. Millora la dicció 

No hi ha dubte: recitar és una activitat perfecta per millorar l’expressió verbal i la dicció. I no només per pronunciar bé les paraules. Un poema ben triat ajudarà als infants a practicar l’art de recitar i la cadència dels versos. A controlar la respiració, a no tenir pressa. A comunicar-se, a expressar, a perdre la por… de saber dir, explicar i sentir. 

Bledes, col i pastanga, 

baliga-balaga, 

bróquil, porró i col-i-flor, 

baliga-baló, 

api, ceba i albergínia,

 baliga-balínia, 

naps, mongetes i espinacs, 

baliga-balacs.

Miquel Desclot (Conjur perquè les verdures semblin patates fregides)

  1. Estimula la imaginació

Hi ha alguna cosa que atrau, que endolceix, que crida, talment com Hamelí i la flauta màgica, en la poesia. Heu provat d’encantar-los amb la música de les paraules? A través del joc de la poesia els infants accedeixen a un món que emociona, sigui quina sigui la llengua i sigui qui sigui l’autor. Llegint poesia tots estimulareu la vostra imaginació i l’art de trobar en les paraules altres camins per dir les mateixes coses. 

GUANTS

Deu, nou, vuit, set, sis.

Un, dos, tres, quatre, cinc.

Cinc i sis: onze dits.

       Joan Brossa

Val o no val la pena apostar per la poesia? 

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu