Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Dia de Sant Jordi, el moment perfecte per a fomentar l'hàbit de lectura

abril 2021

És el primer Sant Jordi de la Narim i encara no sap el que li espera. Sant Jordi és un dia màgic, ple de llum i de colors, fa una olor especial: fa olor de il·lusió, nervis, cultura, imaginació, esperança...

Vaig cap a l'escola recordant dos anys enrere. Quan veia la paradeta de ca l'Arenas muntant l'aparador ple de llibres, quan passava per davant la Rambla i veia una pila de gent amb talent mostrant el seu art. Sant Jordi no són només llibres i contes, Sant Jordi és un dia per viure la màgia, per fer néixer els dracs. I per fer néixer dracs, tenim la nostra Larades, que ens il·lustra els dracs més divertits que puguem imaginar.


L'any passat va ser un cop dur, així com els fallers no van poder cremar les seves falles, els catalans i catalanes no vam poder treure a passejar els nostres dracs. Però el que ningú ens va poder treure són els llibres i les ganes de llegir. Per què el dia de Sant Jordi no és només comprar contes, és també rellegir els que més t'han agradat, és remoure la llibreria i treure-li la pols a aquell llibre que et va despertar ràbia, que et va fer pensar a crear un món millor. El dia de Sant Jordi és anar a la biblioteca a remenar contes, a escoltar com els llegeixen, a descobrir què t’agrada i què no t’agrada llegir.

Mentre anava cap a l'escola pensava: quina sort que aquest any ja no estiguem confinats! Evidentment serà un Sant Jordi amb limitacions, així que havia de trobar la manera de portar la màgia de Sant Jordi a l'escola per mostrar-li a la Narim el motiu pel qual ens agrada tant aquest dia tan especial. Primer vaig fer un repàs de les activitats que per tradició es feien al centre:

- Jocs florals.
- Tallers de treballs manuals amb roses i dracs.
- Lectura de contes per part dels pares amb les diferents llengües maternes.
- Paradeta amb intercanvi de llibres

Mentre repassava el llistat pensava en les mesures de seguretat que tenim a l'escola: grups bombolles, no poden entrar famílies, desinfecció de materials, material en quarantena ... Anem a ser sincers, les celebracions a les aules es compliquen una mica, però si ens les hem empescat per anar a l'escola dia a dia, perquè no podem fer que aquesta sigui una Diada igual d'especial.

Sabeu la nit de reis quan desitges adormir-te aviat per aixecar-te al matí i obrir els regals? Doncs amb Sant Jordi em passa el mateix, és un dia on es regalen lletres, contes, històries, punts de llibre, roses i dracs. En aquell moment vaig decidir que l'intercanvi de llibres el faríem a nivell de grup-bombolla, perquè pels més petits tot és nou, només cal canviar el punt de vista i trobar-li la part positiva a les coses. Si som 25 alumnes per classe, buscar entre 25 llibres serà com buscar dins d'un tresor de pirates! Dins de 25 llibres hi ha milions d'aventures que de ben segur encaixaran amb cadascun dels infants, només cal que remenin i s'il·lusionin per trobar el seu conte. Alguns amb la portada en tindran prou per detectar-lo, altres fullejaran les il·lustracions, altres llegiran la sinopsi i n'hi haurà d'altres que en comptes de contes preferiran revistes.L'altre gran moment de la Diada que era quan convidàvem a les famílies a venir a explicar contes amb les diferents llengües maternes. És un modelatge preciós que apropa la lectura a tots els infants independentment de l'origen de la seva llengua familiar. Així doncs, després de pensar-m'ho poc temps vaig decidir convidar a les famílies de la classe a explicar-nos els contes a través d'una videotrucada. Perquè si una cosa bona tenen les lletres és que es poden llegir des de qualsevol part del món.

I aquest és el missatge més bonic que ens convida a celebrar el dia de Sant Jordi. Llegir ens pot portar allà on vulguem, ens porta a viatjar a paisatges que mai havíem vist, ens porta a reviure moments que ens agradaria repetir, ens porta la màgia dels mags.

Seguiria la llista explicant-vos detalladament com serà el dia de Sant Jordi a la meva escola, però realment, l'únic que vull que visqui la Narim i tots els nens i nenes és que vivim en un món de lletres, vivim a una societat que necessita llegir per entendre i per despertar l'esperit crític. Totes i tots podem trobar el nostre racó lector, ja sigui amb revistes educatives, amb còmics, contes, novel·les, e-books, blogs... Hi ha milions d'oportunitats i el que ens ajuda aquest dia tan especial és apropar-los a tots aquests i brindar-los l'oportunitat de què descobreixin realment el seu lloc.

Així doncs, celebrem Sant Jordi, celebrem la cultura i celebrem la lectura.

Eva Ayné

Mestra de primària, especial i psicopedagoga.

Lara Sánchez

Ninotaire, il·lustradora i professora de plàstica.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu