Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Com llegir Namaka a classe?

desembre 2020

Sabem que el número tres i també el set, són nombres emblemàtics i que sempre aporten elements màgics a la literatura. És per això, que m’agradaria compartir set indispensables per a fomentar la lectura amb Namaka a l’aula, ja que amb tres em quedaria curta. 

No parlaré d’elements màgics, ja que la màgia la trobem a les històries que llegim. 

TEMPS 

Per a fomentar qualsevol hàbit, cal temps. Moltes vegades aquesta paraula té una connotació negativa, ja que la relacionem amb l’adverbi poc, però, no cal parlar de quantitat sinó de qualitat. Només trobar un moment al dia per a compartir una estona de lectura individual o entre iguals i depenent de la nostra organització a l’aula, aquest moment pot ser compartit o privat. 

Seria interessant trobar una franja dedicada a la revista, ja que ofereix un ventall molt gran de possibilitats i pot ser molt enriquidor trobar aquesta estona per a poder desenvolupar els diferents apartats de Namaka. Si és possible, estaria molt bé que fos un moment on es treballés de manera simultània, per poder comentar després el que s’ha llegit o que s’ha fet, i establir conversa, exposar opinions diverses i fins i tot recomanacions.
Si encara no s’han iniciat en el procés lector, podem comentar les imatges i il·lustracions de la revista, d’aquesta manera fomentarem les ganes de desxifrar que s’amaga al text escrit. 

L’organització o planificació de les sessions pot ser molt diversa. Es pot llegir un dels apartats de la revista de manera compartida, la mestra o mestre llegeix en veu altra per a la resta o es divideix la lectura entre l’alumnat, sense que sigui obligatori i gaudir d’aquest moment. Si és l’adult qui va marcant qui llegeix, estan més pendents de qui li tocarà llegir i que haurà de llegir que de la comprensió del text, per això pot estar bé que la gestió sigui per part de l’alumnat, llegir fins al primer punt i després seguirà aquell qui vulgui. Si no hi ha ningú doncs seguirà la mestra o el mestre, al principi costarà sumar-s’hi, però a poc a poc aniran llegint en veu alta, cal donar temps i seguretat. És un bon moment per fomentar el respecte entre iguals. 

Una altra opció és trobar moments de treball individual sense que sigui simultani, i moments concrets compartits com seria la lectura que es troba a l’inici de la revista. Sense deixar de banda, si és possible, alternar el treball individual amb el de petits grups formats per interessos compartits. 

És molt important trobar aquest moment de tancament i de compartir amb la resta. 

ESPAI 

Què seria del temps sense l’espai? És important tenir en compte els espais com a elements físics però també com a generadors de relacions, de moments i d’aprenentatges. Trobar aquell espai on ens sentim còmodes i amb ganes d’obrir un llibre i aventurar-nos, és evident que no totes les persones necessitarem els mateixos elements per al nostre espai de lectura. Malgrat això, segurament totes estarem d’acord, en alguns indispensables com la llum, l’ambient calmat, una història que ens motivi i comoditat. Dependrà molt de la franja d’edat, ja que hi haurà qui estarà d’allò més bé estirat a terra i qui necessitarà una bona butaca si després es vol aixecar sense problemes. El més important és trobar la comoditat personal per a poder-nos perdre i deixar-nos emportar per allò que estem llegint o observant i imaginant, en el cas dels més petits. 

Durant aquest espai de temps on l’alumnat està treballant amb la revista, és molt important que se sentin còmodes a l’espai, per poder afavorir la motivació per la lectura i per la realització de les tasques proposades. 

EXPLICAR CONTES I HISTÒRIES

La paret mestra de l’hàbit lector són els contes, molt relacionats normalment a l’etapa de l’educació infantil, però que cal seguir explicant i llegint a la primària. 

Aprofitant la secció de la revista, on es fan recomanacions de lectura, es podria preparar un taulell a l’aula on es recomanessin títols de contes o llibres i una breu descripció, podria estar molt bé que es decidís entre tot el grup que plasmarem en el taulell perquè la resta del grup vulgui llegir aquell llibre. 

Acabant amb el tema dels contes i les narracions, m’agradaria transmetre que l’explicació de contes no és un premi per part de l’adult, a l’infant. Per a ells el fet d’escoltar històries és una necessitat bàsica i és per això que ens hem d’acostumar al fet que hi siguin presents en el nostre dia a dia a l’aula. 

BIBLIOTEQUES O LLIBRERIES 

Aprofitant l’apartat de recomanacions, com s’ha dit anteriorment, pot ser interessant demanar a la biblioteca del barri o poble, un dels contes o llibres d’aquesta secció i llegir-lo a l’aula. Si es pot fer comanda a la llibreria, seria perfecte, o potser el tenim a la biblioteca del centre, i no cal la connexió amb l’exterior. Ara bé, visitar biblioteques i llibreries, ofereix una experiència molt rica per apreciar el valor dels llibres, no només econòmic, sinó el valor sentimental, la seva bellesa, la cura que tenen les persones pels llibres i l’ambient que es respira i es palpa en llocs com aquest, ja que és indispensable despertar aquest sentiment per a fomentar la lectura de petits i grans. 

TRIAR 

De vegades, per facilitar la gestió de l’aula, es programa una activitat igual per a tot el grup classe, doncs bé, és important deixar-los triar entre diferents possibilitats, moltes vegades deixem triar accions que potser pertanyen més a la decisió de l’adult, i d’altres que l’infant o jove podria triar perfectament, no els deixem perquè implica que l’adult no gestioni o domini la situació com ell creu que hauria de ser. 

Bé, és important poder oferir una estona dedicada a la revista, però no cal que tot l’alumnat treballi en el mateix apartat alhora. Aprofitant totes les possibilitats que ofereix Namaka, és una molt bona manera d’atendre les diferents necessitats i ritmes de l’aula, oferint un mateix material amb diverses propostes. 

Cal que els hi transmetem que se sentin lliures de dedicar el seu temps a allò que més els hi interessa i motiva, de les diferents sessions. 

D’aquesta manera augmentarà la motivació i la implicació en allò que estan fent, moltes vegades el sol fet d’imposar una cosa, crea rebuig, en canvi, el fet de poder triar quelcom gratificant.

EXEMPLE 

Intentar fomentar sense donar exemple, és una fita difícil d’assolir, si volem potenciar la lectura, cal que els adults de referència transmetin el gust i la passió per aquesta. No cal addicció, perquè aleshores és molt possible que no ho vegin com un moment de plaer o de gaudi, sinó d’obligació i imposició. 

Per tant, quan es dedica una estona de lectura individual a l’aula, malgrat la feina que es pot tenir, no és un moment perquè el docent aprofiti per a mirar altres coses, sinó que és important que també s’endinsi en la seva lectura i que com s’ha dit anteriorment també la pugui compartir amb l’alumnat. 

AMOR 

L’exemple no ve mai sol, sempre va acompanyat de sentiment i emoció. L’amor i la passió per la lectura, la revista, l’estona dedicada a aquesta, els llibres i els contes, el respecte per les històries boniques i transmetre aquest sentiment és un dels pilars més importants de la lectura, perquè “la lletra amb amor entra.”

Noelia Pastor

Mestra d’Educació Infatil i Psicopedagoga

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu