Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Com escriure contes creatius?

juliol 2020

Si has arribat fins aquí, possiblement sigui perquè et trobes palplantat davant d’una pàgina en blanc. Escriure no és cosa fàcil, en això t’hem de donar la raó. De fet, fins i tot aquells que més en saben tenen les seves pròpies crisis creatives i acostumen a utilitzar algunes tècniques per inspirar-se i cridar les muses. Si és que existeixen! 

A vegades el que cal és només una mica de calma, concentració i temps per fer un intens exercici de retrospecció. Si estàs intentant escriure un conte, és que en tu hi ha el neguit de la creació. Ho tens gairebé tot. Ens posem en marxa? Avui t’oferim cinc tips que no et pots perdre si vols començar a escriure contes creatius. 

  1. Primer, dóna’t l’oportunitat 

És important que, abans de començar, no ho facis ja amb una actitud derrotista, pensant que el conte no et sortirà bé, que no serà prou original o que no tindrà gràcia. Si alguna vegada has fet l’exercici de crear històries amb infants, t’hauràs adonat que ells són, sense cap mena de dubte, els millors inventors d’històries.

Si l’has d’escriure tu sol, fes l’exercici de mirar com un nen. Des de la seva perspectiva tot és més fàcil i més màgic. Segur. Si comparteixes l’exercici d’escriure un conte amb un petit, oferiu-vos als dos l’oportunitat de crear, sense complexos. Per pura diversió. I en sortireu.

  1. El joc de les associacions

No t’has rendit, oi? Doncs comencem. I com que crear és un joc, iniciarem aquest conte jugant. Abans de posar-te a la feina, cal pensar què explicaràs, què passarà en el teu conte… Et pot ajudar molt fer associacions entre objectes, sobretot si no són afins. Per exemple: un préssec, una granota i una rentadora. Què tal una goma d’esborrar, una corona i un grapat de nous? Prova-ho. A més d’aconseguir contes creatius, passaràs una gran estona. I faràs treballar el cap!

  1. El món al revés 

Com seria un món on els gats volessin, les finestres fossin de xocolata i els llits de punxes? Inventar coses impossibles i boges és d’allò més divertit. Què faríem en un món ple de marrameus, de finestres mossegades i gent sense poder dormir? Aquests petits supòsits són grans desencadenants que us poden servir per generar contes molt creatius. 

  1. Personatges capgirats 

Vet aquí un sastre poruc, uns porquets que no volien marxar de casa, un mag que no sabia fer màgia, un llop que era un tros de pa o una Bella sense gens ni mica d’intenció d’enamorar-se d’una Bèstia. En crear nous personatges, ancorats al nostre univers de contes clàssics, estem oferint-nos l’oportunitat de crear noves històries, més actuals, iròniques i divertides. I com que pensem que cal respectar la versió original dels contes perquè aquests compleixin la seva funció i oferir als infants la capacitat de ser crítics, replantejar-los després de conèixer l’original és una invitació a la creativitat, sí, però també a la reflexió i a sortir a l’encontre de noves realitats.

  1. Inventa el teu personatge

I que aquest sigui el teu punt de partida. Un conte no es pot crear del no-res. Cal que la persona que l’escriu tingui referents i moltes històries al cap. Inventar un personatge propi és una tasca prou complexa perquè des d’aquest mateix en surti una història.

Pensa en el monstre de Frankenstein. Hi ha res més poderós que una criatura com aquella? Els nens i nenes en saben molt de crear nous personatges. Si treballeu junts en aquest conte, deixa que pensin en un protagonista fascinant. Si ho fas sol, torna als contes que de petit et van fascinar. Als que et fascinen ara. Un nou personatge està a punt de néixer i sabem que tindrà una història genial!

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu