Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Com desconnectar amb la lectura?

abril 2021

L’hàbit de la lectura no arriba per art de màgia. De fet, encara que ens esforcem per seguir uns tips d’aquests que ens prometen miracles, la lectura és un hàbit que creix amb els nens si així ho afavorim, naturalment, en l’àmbit familiar i a l’escola. 

Trobar temps per llegir i gaudir de bones lectures ens aporta moltíssimes coses, com ara aprendre, descobrir, somiar… Però, i què més? La lectura és una activitat que també ens pot ajudar a desconnectar de les rutines i tràfecs del dia a dia. 

I per a què serveix, això? Doncs per fer una aturada de qualitat, tant en la vida dels més petits com dels grans, i regalar-nos espai i temps només per nosaltres. Però, com ho fem? De debò serem capaços de desconnectar? Tot això us ajudarà.

  1. L’espai és important: el racó de lectura 

La lectura és una activitat que vol calma i tranquil·litat. Tant si els infants llegeixen sols com en la vostra companyia (encara que ja sàpiguen llegir, la lectura compartida no s’hauria d’abandonar mai), és molt important que ho feu en un espai especialment pensat per a aquesta activitat. 

Fóra bo crear un racó de lectura, amb butaques còmodes i una bona il·luminació, sigui natural o artificial, amb els llibres a l’abast. Ha de ser un entorn que ens ajudi a fugir del tràfec diari a casa, per tal de no distreure's i aconseguir desconnectar de veritat.  

  1. La biblioteca com a refugi per llegir 

Una bona manera de desconnectar de tot plegat i connectar amb la lectura és anar a la biblioteca. Aquest és un espai on només podem trobar llibres (d’acord, també còmics, revistes, àlbums il·lustrats, etcètera) i on hem de guardar silenci i apagar telèfons. A més de tenir accés a una quantitat quasi infinita de llibres, llegir a la biblioteca serà una excusa perfecta per centrar-nos només en el fet de llegir. 

Podeu reservar un o diversos dies a la setmana per fer una visita a la biblioteca, tornar i agafar nous llibres en préstec i fer grans descobriments. No hi ha aventura més intensa! 

  1. Desconnecteu telèfons i pantalles 

Els telèfons i pantalles, en general, són lladres de temps molt sibil·lins. Formen part de la nostra vida quasi com una extensió de nosaltres mateixos i quasi no ens adonem de la quantitat de vegades que els consultem. 

Per desconnectar de veritat amb la lectura cal que ens centrem en allò que fem, encara més si es tracta de participar en una activitat tan important per als nostres infants com és la de llegir. Apartar totes les distraccions possibles ens ajudarà a centrar-nos en allò que llegim i, per tant, a desconnectar. 

  1. Reserveu una estona per cada dia

Si reservem una estona dedicada a la lectura per cada dia, ajudarem als infants (i a nosaltres mateixos) a emmarcar un espai específic en la jornada per fer aquesta activitat. Això ens ajudarà a ubicar-nos i posar en marxa la maquinària de desconnexió: traslladar-nos a l’espai habilitat per la lectura, apagar pantalles i telèfons i concentrar-nos en l’activitat de llegir. 

  1. Feu una bona tria: és primordial

Triar una bona lectura no només és important per desconnectar del ‘món real’ i ubicar-nos en la ficció o en qualsevol altre tipus d’obra literària o assagística interessant. També és fonamental per contribuir al gust per la lectura i fomentar-la, sigui quina sigui l’edat dels nens i nenes. 

De fet, un dels encàrrecs que tenim com a pares, mares o docents és el de construir una biblioteca de qualitat per als infants. Aquesta és una tasca plaent i extraordinària per a aquelles famílies que tinguin el desig d’implicar-se en entrenar l’hàbit lector dels seus fills i, amb aquest, contribuir a la seva curiositat i, per què no dir-ho, a la seva felicitat.

Cecília Hill

Redactora, filòloga hispànica

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu