Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

10 recursos fantàstics per treballar la desinformació

maig 2023

1.Junior Report

Junior Report es defineix com ‘el diari per a joves lectors’, compta amb una versió en català i amb una altra en castellà.

Un recurs fantàstic per estar informat del que passa al dia a dia, però adaptat a la canalla. Ofereixen suport per treballar la notícia del dia a l’aula i en l’àmbit familiar es pot utilitzar per practicar la lectura i explicar a l’infant la importància d’estar informat. A més a més, aprendran com és un diari.

Segons l’edat de l’infant i els seus interessos es poden escollir unes notícies o unes altres.

Pàgina web Junior Report. Font: Junior Report

2. Llibre Fake Over

Aquest llibre és un manual per aprendre a verificar la informació. Fake Over ajuda a la canalla a entendre com sorgeixen les notícies falses, qui les crea, per què, etcètera. Està recomanat des dels 11 anys en endavant.

Llibre Fake Over. Font: Flamboyant

3. Vídeo Smile and Learn

En aquest vídeo s’explica a través d’il·lustracions un cas enquè una nena comparteix una notícia que li han enviat a les seves xarxes socials sense plantejar-se si aquesta és certa o no. Una veu en off l’ajuda a reflexionar sobre per què i com ha de verificar la informació abans de compartir-la.

Vídeo Smile and Learn. Font: Smile and Learn.

4. Learn to Check

Learn to Check és un projecte educatiu que lluita contra la desinformació i que defensa que «informar-se bé ens ajuda a prendre bones decisions».

A la seva pàgina web tenen diverses activitats i jocs en format digital molt interessants per practicar la verificació d’informació i imatges.

Pàgina web Learn to Check. Font: Learn to Check.

5. Wich face is real?

En aquesta pàgina els usuaris han de reconèixer quina cara és la real i quina està feta per una intel·ligència artificial i, per tant, no existeix. Cal ser un bon observador i fixar-se en els petits detalls.

Joc Wich face is real?. Font: Wich face is real.

6. Verificadors

Els verificadors són una gran eina que ens ajuda a saber si una informació és verdadera o no. És important que la canalla els coneguin perquè els tinguin al seu abast si els necessiten. Alguns són: Verificat, Maldito Bulo, Newtral, EFE Verfica, AFP Factual, etcètera.

Entra en algun i busca si hi ha alguna notícia que t’ha arribat i descobreix si se la pot anomenar notícia.

Pàgina web Verficat. Font: Verificat.

7. Pel·lícula ‘Ralph rompe internet’

Aquesta pel·lícula és ideal per ensenyar a la canalla els perills de les xarxes socials i que no ens hem de creure tot el que veiem. Potser ara no tenen xarxes socials, però saben què són i els genera un interès, i per descomptat en un futur segurament tindran contacte amb elles. Per tant, és interessant explicar-los com funcionen.

Tràiler pel·lícula ‘Ralph rompe internet’. Font: YouTube.

8. Internet segura

Internet segura és una pàgina web de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Hi trobareu jocs, guies, vídeos, fulletons i molt més. Tot per treballar amb els infants què és l’internet i les xarxes socials i aprendre com fer-ne un bon ús. 

Us recomanem també anar a l’apartat de ‘cibertruc’ on trobareu activitats interactives. Per exemple en una apareixen fotografies i s’anima a l’infant a detectar si són falses o no.

Pàgina web Internet segura. Font: Internet segura.

9. Què són les “fake news” a l’infoK?

Us portem un clip de l’InfoK, l’informatiu de l’X3 on s’explica, en 2 minuts i a través d’il·lustracions, què són les fake news. Dins de la pàgina web, a sota del vídeo hi trobareu altres clips relacionats amb el tema que també són molt interessants com per exemple ‘un rap contra les fake news’ o ‘les “fake news” i el cervell’.

 Clip infoK. Font: InfoK.

10. Parlar de fake news amb els fills i a l'escola: eines perquè no els la colin

Per últim, us portem un recurs per a vosaltres famílies, per saber com parlar amb la canalla sobre la desinformació. A ‘l’ofici d’educar’ del programa de ràdio de Catalunya Ràdio ‘El suplement’ tenen un capítol on parlen amb professionals de la comunicació i l’educació sobre com parlar de la desinformació amb la canalla.

Capítol de l’ofici d’educar. Font: L’ofici d’educar.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu