Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

La Clara Peya

març 2021

Quan pensava en quina de les meves referents podria presentar-vos, m’han vingut molts noms al cap. I el nom que he escollit és el de la Clara Peya. I, sabeu per què? Perquè la música m’encanta i crec que fa la vida molt més bonica, no creieu? I ella fa una música meravellosa.

Vaig descobrir a la Clara fa un parell d’anys. Ja hi havia hagut algunes persones que me n’havien parlat. “T’agradarà molt” em deien. I, finalment, va venir a fer un concert a Torelló, el meu poble. Jo estava entre el públic i us prometo que, quan vaig començar a escoltar-la, se’m va remoure tot. 

La Clara és compositora i toca el piano. Bé, el verb tocar es queda curt, fa màgia amb el piano. I s’acompanya d’un equip de persones que toquen i canten amb ella de manera espectacular.

A més, de tant en tant, entre cançó i cançó, ens explica coses. I sempre ens fa reflexionar sobre les injustícies socials que vivim , sobre l’opressió que patim les dones, la pobresa, els privilegis, el racisme, l’amor romàntic, les relacions d’abús de poder, el capitalisme… les seves paraules, com la seva música, no deixa indiferent.

Gràcies a ella vaig començar a integrar  millor que, com a persona blanca, de classe mitja i amb totes les meves capacitats físiques i mentals, tinc uns privilegis que d’altres persones no tenen. Ja sabia les opressions que tinc al damunt, pel fet de ser dona, però escoltar-la m’ha ajudat a entendre i a explicar millor els privilegis que tinc. I totes aquestes reflexions crec que m’ajuden a ser millor professional i millor persona.

D’altra banda, anomenar-la a ella m’ajuda a augmentar la llista de referents feministes dins del món de la música. Un món que, sovint, s’alimenta del mite de l’amor romàntic i que fa cançons que són molt masclistes i que cantem, ballem i integrem sense pensar-hi gaire. Ella ens planteja trencar amb això i reflexionar sobre l’amor i com ens relacionem.

I, com deia, penso que és molt important tenir referents feministes dins del món de la música perquè, com tants d’altres espais professionals, normalment sempre són els homes els que ocupen més espai i els que reben més reconeixements. És per això que és molt important donar veu a referents, no només femenines, sinó que siguin feministes a tot arreu on anem.

Per acabar, parlo de música perquè penso que és un element imprescindible de la nostra vida. I que la nostra canalla pugui tenir la música sempre present i, a més, amb referents feministes que els ajudin a reflexionar, a construir un model més saludable i a tenir més esperit crític farà que, quan siguin persones adolescents i adultes, potser visquin una mica millor o amb més consciència.

Elena Crespi

Psicòloga.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu