Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

@abeceart: “La motivació és la clau de la nostra professió”

febrer 2023

En la tercera entrevista de Docents a l’Instagram hem xerrat amb la Miriam, del compte @abeceart. Ella és docent de primària i li encanta crear recursos educatius i compartir-los a través d’Instagram. A més és molt bona amb el món digital i domina a la perfecció eines com el Canva o el Genially. Com descobriràs a l’entrevista, és una persona amb molta vocació i molt implicada en les causes socials i en l’educació en valors.

Ariadna: M’encantaria conèixer com va sorgir la teva passió per ser docent?

Miriam: Recordo que des de ben petita volia ser mestra i no me’n penedeixo! Els/les mestres tenim l’oportunitat de millorar el món. 

He treballat amb alumnat de diferents nivells i la major satisfacció és quan ells/es es senten feliços amb tu, expressen que els motives per aprendre i mostren interès per allò que ensenyes. Penso que la motivació és la clau de la nostra professió. 

Considero que ser mestra és la professió més bonica del món, la que m’ha regalat moments molt bons i algun de dolents (que també els hi ha), però que a la vegada, m’obliga a seguir aprenent i creixent, perquè els nostres nens i nenes, sempre s’ho mereixen. 

Ariadna: Unint el món docent i el món d’Instagram. Com vas engegar el teu perfil d’Instagram i per què?

Miriam: Durant 5 anys he treballat com a educadora social a un centre obert (Barcelona) adreçat a infants i joves i, a les seves famílies, en risc d’exclusió social. Al centre realitzàvem una tasca preventiva fora de l’horari lectiu (educació no formal). Els educadors/es facilitàvem als menors diferents aprenentatges i moltes experiències per desenvolupar habilitats socials. Dissenyavem i dinamitzavem diferents projectes per atendre les necessitats bàsiques d’aquests nens i nenes. Des del meu Instagram personal vaig començar a seguir diferents comptes educatius d’IG que em van permetre agafar idees diverses per portar-les a la pràctica. En aquest moment, és quan vaig decidir crear el meu Instagram amb l’objectiu principal de compartir les meves experiències i activitats que feia amb els meus nens i nenes i, compartir la mirada amb altres professionals del món educatiu. El meu projecte és gràcies a cadascun d’aquells nens/es, ja que han estat i són part de la meva essència.

Ariadna: Ens encanten els teus recursos! D’on treus la inspiració per crear-los?

Miriam: Gràcies! Crec que la meva inspiració són els meus alumnes. Sempre parteixo de les seves necessitats. Què necessiten per aprendre? Què puc fer per a què entenguin i comprenguin un contingut? I, per a què estiguin més motivats? A partir d’aquí, és quan començo a crear. A vegades, dissenyo algun recurs i no funciona, però no passa res, s’ha d’agafar com un aprenentatge. Què puc millorar d’aquest recurs? Amb les XXSS tenim a l’abast infinitat de recursos. Però, són tots funcionals? Ens serveixen per al nostre alumnat? Considero que cal reflexionar molt sobre aquest tema i escoltar més allò que necessiten els nostres nens i nenes. 

Personalment, m’agrada molt crear per poder cercar amb els/les alumnes les millors formes d’aprendre. Considero que visc amb molta emoció cada recurs que és útil i cada error com una oportunitat d’aprenentatge. Penso que tots/es els professionals que ens dediquem al món educatiu, som professionals de l’esperança, perquè quan esperem que un nen/a avanci i provoquem diferents experiències perquè això succeeixi, és quan millor fem la nostra feina. 

Ariadna: En els teus primers anys com a docent creaves tu els materials o n’agafaves d’altres docents? Creus que la teva feina al perfil @abeceart ajuda a nous docents?

Miriam: Durant els meus primers anys com a docent agafava materials i idees d’altres companys/es, ja que tenien molta més experiència que jo. M’agrada molt aprendre dels altres i trobar aquelles persones “vitamina” que et fan créixer com a professional. Després, vaig començar a ser més autodidacta creant els meus propis materials. És una cosa que gaudeixo molt! Em puc tirar moltes hores dissenyant i creant! Em resulta satisfactori veure com una idea molt senzilla, es materialitza i després es porta a la pràctica i, funciona! 

Considero que la meva feina a través de la meva pàgina @abeceart sí que pot ajudar a diferents professionals i  famílies! (o almenys així ho desitjo!). Jo estic contenta, perquè moltes vegades rebo missatges agraïnt la meva tasca i em fan saber que facilito la feina del dia a dia. Darrera d’un perfil educatiu hi ha molta feina, per tant, totes aquestes mostres d’afecte, les agraeixo molt. 

Ariadna: Creus que hi ha empatia i col·laboració entre el món docent?

Miriam: Penso que caldria més empatia i col·laboració entre el món docent. A vegades sento que som un col·lectiu dividit i és una llàstima! Cal més respecte i entendre que entre tots i totes ens podem ajudar i aprendre els uns dels altres. Considero que hem d’estar agraïts i agraïdes de ser docents, ja que és una professió que ens permet compartir el que coneixem. Mostrar passió amb allò què hem descobert i que considerem que pot ajudar a altres professionals i/o famílies. Aquesta passió per ensenyar és el que hauríem de transmetre entre nosaltres. 

Ariadna: A la teva biografia d’Instagram dius que ajudes als altres a crear recursos! Com ho fas això?

Miriam: Sí! Des de fa uns anys imparteixo cursos de creació de recursos amb Canva i Genially. També faig formació a claustres. En aquests cursos els/les docents poden aprendre a crear recursos educatius, desde zero, que siguin funcionals i atractius pels seus alumnes. Des de la meva pàgina @abeceart també dono TIPS (consells) sobre diferents programes que poden resultar útils per a la creació d’aquests recursos. 

Ariadna: Al teu perfil hi trobem recursos de tota mena, alguns tenen valors molt importants com per treballar la diversitat de colors de la pell o el 25N per exemple. Per què creus que és important transmetre aquests valors a la canalla?

Miriam: Transmetre i educar en valors és fonamental per a que els infants s’adaptin a diferents ambients i hi puguin conviure correctament, solucionar conflictes i sentir-se bé amb ells/elles mateixos. Com a docents som responsables de la transmissió d’aquests valors, per això, dissenyo molts recursos transversals on es puguin treballar diferents valors per tal que l’alumnat prengui consciència. També és important entendre que no són ni han de ser recursos per un dia concret. Sinó que han de ser recursos que es treballin amb continuïtat, en el nostre dia a dia.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu