Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

5 pràctiques per aprendre a llegir amb Namaka

gener 2021

Quan som infants, existeix un moment en el qual descobrim que un conjunt de lletres pot formar una paraula i que quan aquestes es combinen, poden arribar a convertir-se en un missatge amb sentit, a donar-nos una informació o fins i a tot explicar-nos una història. Aquest instant màgic és aquell en què aprenem a llegir i es converteix en un dels moments més importants de la nostra vida per tot el que significa.

Si ens preguntem, per què llegim, segur que trobarem un munt de respostes. A vegades llegim per obtenir coneixements o una informació concreta, d’altres per plaer, per combatre l’avorriment o per transportar-nos a un lloc màgic i ben llunyà que ens permeti evadir-nos de tot allò que ens angoixa o preocupa. I és que de motius, n’hi ha per donar i per vendre!

Podem caure en el parany de pensar que un cop hem après a diferenciar les lletres i identificar quin és el seu so, ja hem après a llegir; sí, és ben cert, però l’aprenentatge de la lectura va molt més enllà. El mercat ens ofereix moltes publicacions que ens permeten gaudir de la lectura a la vegada que ens ensenyen a llegir i Namaka, la revista infantil més divertida i salvatge, n’és una.  Ara, us explicarem cinc motius d’aquest perquè.

Descobriment del plaer vers la lectura 

Namaka atrapa a partir de temàtiques divertides, interessants i properes als infants i aconsegueix encendre una guspira que ja no es pot apagar. A vegades, el tema protagonista gira al voltant de la música, els ritmes i les melodies; d’altres és a través d’éssers extraordinaris; o ens explica tot allò que hi ha dins i fora del nostre món; ens parla del futur i ciència-ficció… i sempre ho fa de manera entretinguda, però sense perdre el rigor i la fiabilitat de la informació que hi apareix. 

Desenvolupament de l’esperit crític

Si ens agrada llegir i ens considerem uns defensors de la lectura, fem tot el possible perquè els infants que ens envolten també descobreixin aquest plaer. Ens preocupa no només que llegeixin sinó el que estan llegint. I és que aprendre a llegir és un procés que dura tota la vida i on cal tenir en compte diferents aspectes que forgen la nostra personalitat. Doncs si ets així, ja pots estar ben tranquil o tranquil·la, perquè els textos d’aquesta súper revista utilitzen un llenguatge no sexista i inclusiu i tracten temes com el respecte a la natura, a la diversitat, a la igualtat d’oportunitats sense tenir en compte el sexe o els orígens, així com ens proposen receptes sanes i saludables o tallers de manualitats a partir de material reciclat.

Coneixement de diferents tipologies textuals

La presència de textos tan dispars, com: narratius, instructius, informatius, enquestes, poemes, recomanacions literàries… no només és un incentiu perquè permet estimular-ne el coneixement, sinó perquè es converteix en l’excusa perfecta per iniciar-ne la lectura. Tots i cadascun de nosaltres ens sentim atrets per unes temàtiques o un tipus de lectura, això és ben cert, però si de tant en tant fem el petit esforç de sortir de la nostra zona de confort, se’ns obre una porta que potser no tornem mai a tancar perquè el que descobrim ens atrapa de valent.

Participació en activitats d’escriptura i dibuix

Tothom portem a dins un o una gran artista, i molts cops ens penedim de no fer-lo sortir més sovint. Namaka ens ofereix la possibilitat de fer-ho escrivint i dibuixant el final d’una història, creant un collage combinant fotografies pròpies i imatges de revistes, transformant taques en autèntiques obres d’art, dibuixant tot allò que ens imaginem… I això és només un petit exemple del que hi podem trobar.

Apropament a l’art de la il·lustració

La il·lustració és la imatge que ens fa més entenedor el text que l’acompanya i apropar-nos a ella ens permetra descobrir la composició dels elements que la formen, el color que predomina, la mobilitat que amaga… Quan som infants, acostumem a fixar-nos molt en les imatges que acompanyen el text i si aquestes són esbojarrades, trencadores i divertides, com són les de Namaka, aconsegueixen desenvolupar l’observació i posar en valor la importància de la tasca que hi ha al darrere. Sovint quan els expliquem un conte o llibre, només els llegim la lletra, però, i si féssim l’exercici de llegir també les imatges? Segur que la història seria molt més rica.

Aquests cinc motius per aprendre a llegir amb Namaka en són només un petit tast, perquè com de ben segur ets un lector o lectora amb un gran sentit crític en pots descobrir-ne un munt més. T’animes a fer-ho?

Elisenda Castells
Redactora.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu