Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Quines habilitats pot adquirir les personetes quan realitzen activitats com la pesca de lletres, laberint, etc.

maig 2021

Els “passatemps” haurien de canviar el seu nom. Si, si... Així com ho llegiu! Els  passatemps no serveixen només per fer passar el temps com el seu nom indica, sinó que  són una gran eina pel desenvolupament global de les criatures. S’haurien de dir  “Aprofitatemps” per exemple, i ara us explico el perquè.  

Sabeu que fent passatemps com per exemple: laberints, sopes de lletres, diferències,  etc. Adquirim molts beneficis pel nostre cervell? Sabeu que els infants obtenen habilitats  importantíssimes pel seu desenvolupament cognitiu? Els passatemps ens ajuden a  desenvolupar les funcions cognitives. Funcions cogniquè? 

Volem que les criatures resolguin problemes, raonin i recordin experiències? Si? Doncs  llavors hem d’entrenar les funcions cognitives. Els passatemps vindrien a ser uns gimnasos pels cervells! 

Hi ha dos tipus de funcions cognitives, en aquest cas ens centrarem en les funcions  cognitives bàsiques. Quines són i com els passatemps ajuden a adquirir-les:  

- La percepció: La percepció és la capacitat d’extreure informació de l’entorn a  través dels sentitsi processar-la. Quan ens fan cercar elements iguals dintre d’un  grup d’elements semblants, quan juguem a trobar les diferències, quan  relacionen imatges amb les seves ombres, ... En el cas d’una revista com Namaka,  tots els reptes visuals suposen l’exercitació de la percepció.  

- L’atenció: El fet de realitzar activitats com les que en aquest article tractem,  ofereixen als infants una oportunitat d’estimular l’atenció. És a dir, de focalitzar  les seves aptituds per resoldre un repte que se’ls presenta. Ser capaços de dirigir  la seva consciència on vulguin és bàsic per qualsevol aprenentatge. 

- La memòria: La memòria ens serveix per recordar tot allò que hem après i/o  viscut abans. No podríem avançar sense recordar els passos donats en  anterioritat. Us imagineu fer una sopa de lletres i oblidar constantment les  paraules que busques? Fer un laberint i no saber quins camins has provat abans?  Fer aquest tipus de passatemps exerciten la memòria per tal de facilitar  l’emmagatzematge d’informació al cervell. Quantes més activitats fem que posin  en funcionament la memòria, més en tindrem. 

Per si no en teníem prou, fent passatemps s’adquireixen coneixements concrets com  conceptes matemàtics o l’ampliació de lèxic entre d’altres. A més a més, tenint en  compte que la revista Namaka té un disseny acurat i seductor per les criatures de la casa,  també educa a nivell estètic. Cal remarcar la importància de posar a les criatures davant  de coses amb gust artístic ja que això els ajudarà a formar-se com persones amb un judici  crític i millorar les seves competències.

A tot això que hem anat dient, li sumem les avantatges emocionals que aporten els  passatemps. 

- Reptes i autoestima: els reptes són allò que fan moure als infants. Des de que  neixen, els nens i nenes es mouen per aconseguir allò que necessiten o volen. Els  reptes posen en marxa els mecanismes de superació personal i, per tant, de  satisfacció personal. La superació de reptes influencia totalment en el nivell  d’autoestima. Així doncs, sempre és important que els reptes que s’ofereixin  siguin adequats a l’edat de la criatura. La superació de reptes, com són els  passatemps, dona independència, sentiment de capacitat i seguretat i, per últim,  ajuda a mantenir un bon nivell d’autoestima. 

- Autonomia: El fet de poder buscar les solucions en cas de no poder acabar una  activitat fa que no hi hagi sentiment de desemparament. Saber que en cas de  necessitat, puc recórrer a les solucions, dona seguretat. A més a més, fa que  l’infant pugui gestionar-se sol sense haver de dirigir-se a una altra persona.  Aquest factor és clau per la seva autonomia.  

Òbviament, perquè tot això es doni, és important que les activitats que es realitzin siguin  engrescadores, que tinguin unes il·lustracions agradables, que tractin temes d’interès  adequats a l’edat, que utilitzin un vocabulari que s’entengui, que hi hagi activitats  variades...
Vaja! Com Namaka, una revista plena d’”Aprofitatemps”! 

Georgina Pérez

Mestra d'Educació Infantil

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu