Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Què és el que més m’ha sorprès de la revista Namaka

febrer 2021

Fa un parell de mesos que vaig tenir per primer cop la revista Namaka a les meves mans i les sensacions van ser ben maques! El primer que vaig sentir en tenir la revista Namaka a les meves mans va ser el record de la meva infància. Em va transportar a una revista a la qual estava subscrita de petita i que m'arribava a la bústia de casa, aquells dies en què posava la clau i la trobava... Eren dies màgics! Era una publicació destinada a persones com jo, per a mi! Per això pujava a casa i la llegia de dalt a baix... Aprenia tantes coses! A més, de petita jo no era una gran lectora, bé, només llegia allò que m'obligaven a l'escola... Per això aquesta revista va ser un gran descobriment que em va despertar el plaer per la lectura durant una època de la meva infància. Per a mi era un  fet molt especial, em permetia conèixer coses per mi mateixa i, alhora, passar-ho d'allò més bé! Per això quan vaig conèixer Namaka em vaig emocionar pensant en els infants que poden sentir-se com jo em sentia en aquell moment! I un cop vaig poder començar a fullejar la revista... Vaig quedar fascinada! El perquè? Doncs per molts motius que us explicaré a continuació!

El que primer em va cridar l'atenció de la revista Namaka és que els números són temàtics. Trobo fantàstic que cada número vagi dedicat a un tema concret, ja que ens permet aprendre coses de temes molt diversos! En ser una revista dedicada a un públic infantil i juvenil el fet d'adquirir aprenentatges amb temes tan curiosos comporta que l'infant se senti satisfet d'aprendre d'una manera autònoma i poder compartir-ho tant amb els seus iguals com amb els adults. A més, tot i les explicacions dinàmiques i les activitats lúdiques que les rodegen... El contingut és del tot verídic i les persones adultes podem aprendre moltes coses! Un altre aspecte genial de la revista, per a mi molt important per la meva passió actual a la lectura, són els contes de format curt. Totes les lectures proposades són molt encertades, ja que compten amb un format curt que correspon a les edats dels destinataris i una història amb una trama ben comprensible. A més, si apareix alguna paraula que pot ser entesa amb dificultat, trobem les definicions donades avall com a mode d'ajuda, fet que ajuda en la lectura i comprensió autònoma dels més petits!

Els contes presenten una sèrie de valors que formen part de la història, de manera que es produeix un despertar del sentit crític en el lector o lectora que li permet desenvolupar-se moralment, un aprenentatge que sempre estarà present en la nostra vida. Uns altres recursos que formen part de Namaka són els jocs amb els seus corresponents nivells de dificultat indicats. A les revistes podem trobar sopes de lletres, mots encreuats, les 12 diferències, entre d'altres, que ens permeten interioritzar nous coneixements i passar-ho d'allò més bé! A més, amb aquestes propostes es fomenta la creativitat dels infants, perquè és necessària per a resoldre alguns dels misteris amb els quals ens trobem i, perquè no, podem fer els nostres propis jocs agafant idees de la revista! Una altra proposta molt divertida són els concursos on els infants poden demostrar les seves habilitats artístiques i, a més, poden guanyar un premi!

Aquest sorteig té un significat preciós darrere, perquè l'infant se sent admirat quan envia el dibuix i, a més, ajuda a crear un sentiment de la comunitat Namaka, perquè a cada exemplar podem conèixer quin dibuix va guanyar el sorteig del número anterior i el seu nom.

El format convida a compartir la lectura de la revista en família. Com he mencionat anteriorment, el fet d'adquirir nous coneixements convida a compartir-los en família. Les diverses dificultats de les activitats més lúdiques poden fer que un infant hagi de buscar ajuda a algun familiar de casa... Així que podem compartir un moment preciós jugant! A més, també se'ns fan propostes que podem realitzar tots junts en família, com per exemple les manualitats i les receptes de cuina! També es poden crear espais de lectura on cada membre de la família dediqui l'estona a llegir, i serà molt probable que Namaka sigui una de les opcions preferides dels petits de casa! D'aquesta manera es crea un hàbit de lectura en la infància i es comparteix l'estona en família, reforçant el vincle que ens uneix com a tribu. El mateix format també permet treballar la revista a classe. Com que els números són temàtics, podem aprofitar aquells temes que volem fer a l'aula i treballar-ho amb la mateixa revista, realitzant les lectures proposades, completant els diversos jocs... I tot d'una manera tant individual com grupal! El més important a destacar en la revista és que el contingut està dissenyat per a la infància, la revista presenta el seu contingut perfectament adaptat al públic al qual va destinat. La manera en què es presenten els temes, les lectures, les activitats, les propostes de cuina i manualitats, els concursos... Està dissenyada d'una manera molt dinàmica i que connecta directament amb la infància. A més, gaudeixo llegint les recomanacions de literatura infantil i juvenil.

La mateixa existència de revistes infantils i juvenils ja potencia la lectura en aquest públic, però si a més se'ns fa la proposta de més lectures sobre els temes que més ens poden interessar... Em sembla una gran idea perquè els més petits de casa agafin l'hàbit de la lectura amb plaer! En un món on gairebé tot està dissenyat pels adults, trobar un petit espai, unes pàgines que et busquen a tu com a destinatari... És un tresor!

Irene de la Osa García

Pedagoga.

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu