Sents que per les teves venes corren paraules que necessiten sortir en forma d’història? No saps com combinar tot allò que volta per la teva imaginació perquè tingui un sentit, faci por, riure o plorar? No pateixis, segur que aquí trobaràs l’empenta per poder llançar-t’hi i escriure tot allò que portes a dins.
Quan escoltes la paraula micro, en què penses? Potser et ve al cap algun element de mida reduïda, com un microbi, però que sigui petit no significa pas que no sigui prou important. A més segons de quin microbi es tracti ens pot portar molts maldecaps! Doncs un microrelat és el mateix, un text, que malgrat sigui petit explica una gran història.
1. Poques paraules i ben dites
El microrelat narra una història en poques línies, però no és el resum d’un conte o d’un relat més llarg. S’aconsella que no tingui més de cent mots i aquest serà el major repte al qual t’enfrontaràs. Aconseguir-ho no és fàcil perquè amb poques paraules has d’escriure una història que impacti, sorprengui o emocioni.
Et pot ajudar si penses en els formats de comunicació breu que existeixen, com: la nota, el WhatsApp o Twitter, que segur has utilitzat en més d’una ocasió. En fer-ho, és molt probable que t’hagis hagut d’esprémer el cervell per trobar les paraules que puguin transmetre el missatge que necessitaves, veritat?
2. A l’hora de triar el o la protagonista
Pots utilitzar un personatge del teu entorn, algun ésser fantàstic que et cridi molt l’atenció o bé el o la protagonista d’algun relat o història que has llegit recentment. Si tries un personatge conegut per tothom, t’estalvies descriure’l, citar quin és el seu origen o explicar a què es dedica.
3. Quan pensis el títol
Estaria molt bé que aquest contingués algun element de la narració. Per exemple, si escrivim L’astronauta i la glacera, en el títol ja estem oferint molta informació, ja que s’especifica qui és el protagonista, com es pot sentir tenint en compte el lloc on es troba, on passa la història i en quina època ocorre, perquè a l’Edat MItjana no existien astronautes, veritat?
4. No te’n vagis per les branques
No pateixis, no t’has enfilar a cap arbre per escriure un microrelat! El que si cal és intentar eliminar aquelles paraules que formen part d’una frase o oració que poden ser prescindibles; per exemple, enlloc de dir fer un passeig, pots dir passejar. Però no només s’han d’eliminar paraules, sinó elements o passatges de la història que no resultin importants, com pot ser el fred que fa en una glacera, de què està formada o on podem trobar-ne, perquè tothom ja ho sap.
El fet que apareguin poques paraules permet al lector del microrelat dur a terme un exercici d’imaginació. Per aconseguir-ho és molt important que s’utilitzi un vocabulari molt precís i que les oracions o frases siguin el més curtes possibles. Pel que fa al tipus de mots que han d’aparèixer, cal evitar l’ús d’adjectius o altres recursos innecessaris que no ens aporten més informació de la que es necessita.
5. Final impactant
Molts microrelats acostumen a guardar la sorpresa de la història quan arriba el final o el desenllaç. Aquest ha de ser coherent i tenir sentit amb el que s’ha explicat fins aleshores. Per exemple, si pensem en la proposta de L’astronauta i la glacera podria ser sorprenent que aparegués algun ésser amagat entre el gel, però resultaria poc creïble que l’astronauta trobés un zoològic, un aeroport o un mercat per molt original que pogués semblar. No és fàcil, però tampoc impossible!
Escriure un microrelat et pot donar més feina de la que et pensaves, sobretot no et desanimis! Recordes quan vas aprendre a anar en bicicleta o a patinar, veritat que no ho vas aconseguir a la primera? Si ara hi vas és perquè no et vas rendir! Amb l’escriptura passa el mateix, s’ha d’esborrar el que s’ha escrit, cercar noves paraules, canviar part de l’argument… Tot això forma part del procés d’aprenentatge i tingues present sempre que a escriure s’aprèn escrivint.
Ara és el teu torn! Inventat un súper microrelat, i si no saps per on començar et donem una idea. Prova d'escriure el teu microrelat incloent aquestes paraules: Oset de peluix, cantant i planeta!
Elisenda Castells
Redactora.