És difícil, per no dir gairebé impossible, concebre un conte infantil sense il·lustracions. Els àlbums il·lustrats, per exemple, són llibres que es basen principalment en les imatges i, per tant, són un recurs fantàstic per a prelectors i lectors de totes les edats. També per als adults. Les imatges es llegeixen i són un punt de partida essencial per als infants que s’inicien en el magnífic viatge d’esdevenir lectors.
Il·lustracions per comprendre i sentir
Com seria un conte sense il·lustrar? Les il·lustracions acompanyen els textos i els sostenen. Però sovint fan molt més que això. Els complementen, els fan encaixar i, a vegades, fins i tot poden substituir-los.
El llenguatge visual és molt important perquè, a banda d’afegir atractiu a les publicacions, ofereix un suport irreemplaçable. Ja com a prelectors i des de la més tendra infància, a través de les il·lustracions els nens se senten atrets per la història, connecten amb la veu dels pares i dels avis que la llegeixen i s’endinsen, com per art d’un flautista d’Hamelín, en la màgia de la història.
Les il·lustracions afavoreixen poderosament la comprensió lectora del nen o nena que comença a endinsar-se en la literatura. I no només a través dels contes o els àlbums il·lustrats amb contingut literari, sinó també en aquelles revistes que, com la Namaka, aporten informació, dades curioses, ciència i infinitat d’aprenentatges.
A través de les imatges, els infants coneixen els personatges i els escenaris, de manera que els poden identificar ràpidament en la història. Això, és clar, els permet seguir el fil de la història i, per tant, entendre-la i viure-la plenament.
Art i tècnica: una finestra a la creació
Quan un editor tria a un professional concret per il·lustrar un conte, ho fa amb la certesa que el seu estil i saber fer s’ajustaran a les característiques i necessitats de la història. També tot confiant que les il·lustracions aportaran bellesa i valor a relat, que el faran entenedor i més ric, si cap.
Les il·lustracions i les diferents tècniques emprades (aquarel·les, pintures, retoladors, llapis, collages, digital…) són invitacions a l’aprenentatge artístic. El clic que desencadena una experiència emocional insòlita i la porta oberta a l’experimentació pròpia.
Saber triar, il·lustració de qualitat
Construir una biblioteca pròpia per als petits és un exercici molt plaent, però cal saber triar. Per què? Per a nosaltres és vital que les històries que oferim als infants tinguin una bona qualitat literària. És a dir, que estiguin ben creades: tinguin una estructura adequada, estiguin redactades correctament i ofereixin als infants una experiència sòlida i genuïna.
Per tot això és molt important el criteri de l’adult, que acompanya en la selecció dels títols. Si ens sentim perduts, cal que ens deixem assessorar pels llibreters. Ells ens poden suggerir títols interessants, recomanar-nos els grans clàssics o descobrir-nos històries i il·lustradors imprescindibles. Què tal si comencem amb l’obra de Maurice Sendak? I si ens donem l’oportunitat de descobrir l’art de la Marta Altés? Margarita del Mazo? Benjie Davies? Eva Armisén? Kitty Crowter? I així, noms fins a l’infinit.
Els llibres ben fets, ben explicats i ben il·lustrats, són més plaents de llegir que els que no s’han fet amb cura, que també n’hi ha. Per tot això, et convidem a explorar amb calma els títols i a gaudir a cor que vols de les seves il·lustracions. És aliment per a la llavor d’una família lectora. Som-hi!
Cecília Hill
Redactora, filòloga hispànica