M'atreviria a dir en veu alta que llegir és d'aquelles coses que potser un dia t'apassionen, però que en algun moment de la teva vida algú t'ha obligat a fer.
Sóc una gran apassionada dels llibres i de la lectura, però no ho sóc des de petita, tot i que les estanteries de casa sempre han estat plenes de pàgines precioses i llibres apassionants. Els meus pares han llegit sempre i per tant ho he viscut de manera normalitzada.
Llegir és allò que potser els infants faran, però quan no els obliguem a fer-ho, quan els donem l'oportunitat d'escollir les seves lectures i quan el seu entorn sigui ple de llibres i lectura. Potser no ho faran fins que siguin més grans o potser mai seran uns apassionats de la lectura. Però serà la seva decisió, per tant nosaltres com adults hem de donar totes les eines perquè sàpiguen que tenen l'opció de llegir, de perdre's dins d'un llibre, de viure aventures i viatjar pel món a través de les lletres.
Tot i això, és evident que hi ha estratègies que ens poden funcionar per a fomentar l'art de la lectura i acostar-los als llibres.
Llegir contes des de ben petits és imprescindible. Els contes ens transporten a mons màgics i són de les primeres eines que els descobreixen altres realitats a part de les que estan vivint en primera persona i en el seu entorn. També els ajuden a reflexionar i descobrir noves realitats de vida que potser els generen inquietuds
Hem de donar l'oportunitat de què ells els toquin, els agafin i passin les pàgines si és que encara no han après a llegir, però que comencin a familiaritzar-se amb els formats i la pau que els pot aportar aquella estona de lectura.
Quan comencen a identificar lletres és un moment preciós del desenvolupament dels infants, ja que tot es vol llegir en veu alta. És una pràctica continua, els fascinen aquelles lletres que surten amb la seva pròpia veu i hem d'aprofitar el moment per oferir-los contes i llibres que estiguin just a la seva alçada. Que els puguin llegir ells i nosaltres els puguem acompanyar de nou en aquest espai de lectura.
Després d'aquesta etapa és possible que no agafin un llibre cada nit, però és un bon moment per no abaixar la guàrdia i seguir oferint contes i llibres, passejar per les llibreries del poble o del barri perquè sigui el mateix infant que esculli la seva lectura si és que li ve de gust.
Per mi és imprescindible que els adults com a referents llegim. Una estratègia quan els infants van creixent és que nosaltres com adults els llegim un capítol diari d'algun llibre recomanat per la seva edat. Així vaig despertar jo el meu interès per llegir. La mare cada vespre m'explicava el que passava dins un capítol d'Esfumat Gaudenci. I jo cada dia marxava a dormir amb la mosca sota el nas perquè volia saber què més passava!
Ara sóc una gran devoradora de llibres. Però durant molts anys, no vaig llegir, perquè no era el meu interès principal, i ningú em va obligar a fer-ho, sinó possiblement ara no llegiria com llegeixo.
En resum, les rutines ens ajuden en tots els aspectes de la vida, però hem de permetre que siguin una rutina i no una obligació.
- Genereu espais on els contes i llibres estiguin a l'abast de tothom i sigui el mateix infant qui triï els diferents títols que col·locarem a l'espai de lectura i joc. Els podem anar canviant cada mes de manera que sempre seran itinerants.
- Llegiu els adults, predicar en l'exemple és bàsic si volem que els infants descobreixin el gran món de la lectura.
- Que siguin els infants qui poden triar els llibres a la llibreria o a la biblioteca.
- Planifiqueu sortides a la biblioteca des de ben petits de manera que entenguin que aquell espai és com una catedral dels llibres, contes i històries! Allà, podem somiar-ho tot!
- Llegiu cada vespre o cada moment que necessiteu tornar a la calma.
- Permeteu que sigui l'infant qui llegeixi, passin les pàgines i comentin els dibuixos durant l'estona que ells necessitin!
- Genereu joc al voltant del llibre o conte, que sigui més divertit, més apassionant.
- Genereu expectatives sobre la lectura de l'endemà.
- Les rutines són positives si les duem a terme diàriament i són flexibles, no sempre ens trobem en el mateix estat d'ànim per a absorbir segons quins llibres.
- És important que els adults ens informem que els llibres siguin adequats per la seva edat referent al missatge que transmeten.
- Acompanyem la lectura relacionant les situacions i missatges del llibre amb moments i situacions reals de la vida de l'infant.
- I sobre tot, no els obligueu a llegir. Rebran aquesta obligatorietat de manera òbviament negativa i potser estarem tallant les ales a un gran lector.
Anna Mas
Educadora Social.