Observo a un costat i a un altre i només veig paradetes plenes de llibres pel carrer, tot i que m’encanta el dia de Sant Jordi estic atenta tota l’estona controlant que la petita Clàudia de 7 anys no marxi i es perdi entre la gent.
— Clàudia dona’m la mà que et perdràs.
— Que no mama, jo ja soc gran, mira quin conte més maco!
Que bé que li agradi tant llegir, penso per dintre. Però no tinc gens clar com ajudar-la a escollir un bon conte, amb uns bons valors.
— Papa, papa, vull aquest que hi ha aquest ocellet.
— D’acord Clàudia, això està fet!
— Marc, hauríem de mirar primer de què tracta el conte.
Que difícil que és aquesta tasca! Per això avui vull ajudar-te a preparar-te per al moment! Hi ha diversos motius pels quals podem escollir un conte o un altre, però bàsicament hi ha quatre factors que ens empenyen a fer-ho: ens agrada la temàtica, ens agrada el contingut educatiu o els valors que aporta, ens agrada l’escriptor o escriptora o ens agrada la portada.
Jo també m’he tornat boja amb les il·lustracions d’un llibre i no he pogut evitar comprar-lo sense saber-ne res més. Però després no li ha agradat a la petita de la casa, i sempre demana el mateix conte cada nit!
— Què et sembla Clàudia si avui canviem de conte? Aquest que parla dels oceans no t’agrada?
— No mama, jo vull el del conillet!
— Però si portem 3.473 nits llegint-lo!
Vaja, ja m’entens! Som-hi amb la tasca que tocava avui, com escollir un bon llibre el dia de Sant Jordi per a la canalla?
Primer pas
La contraportada, molt important, ens donarà informació sobre el contingut del conte. Veurem si té un rerefons que ens pugui servir per treballar alguna mancança que volem millorar o potenciar del nostre infant. O si hi ha alguna mena de personatge que sabem que l’atraurà i l’ajudarà a fomentar el gust per la lectura, en cas que no li motivi llegir.
Fins i tot, potser considerem que si millora els seus coneixements sobre un aspecte com pot ser la diversitat familiar, els refugiats o altres, l’ajudarà a ser més crític i millorar en l’àmbit personal.
Segon pas
Les il·lustracions també són una eina que ens pot ajudar a veure l’enfocament del conte, saber si està escrit amb una perspectiva feminista, si és inclusiu, etc. I també quins personatges hi participen. D’aquesta manera podrem veure si va en concordança amb els valors i principis amb els quals volem educar al nostre fill o filla.
Tercer pas
L’estructura del conte. Amb això em refereixo a saber si l’infant està preparat per llegir aquell conte, ja no tant per l’edat, que també s’ha de tenir en compte sinó pel seu nivell de lectura. Identifica quina lletra tipogràfica li va millor per llegir i si és capaç de llegir un llibre tan llarg o millor escollir un de més curt.
Fins i tot hi ha infants que no són capaços de seguir el fil d’un llibre amb moltes pàgines i és millor escollir-ne un amb paràgrafs curts perquè no abandoni la lectura. Sobretot, és important no obligar-lo a llegir contes que no li agraden perquè no avorreixi la lectura o ho relacioni amb una cosa negativa.
Quart pas
Comentar tots aquests passos amb l’infant per dur-los a terme amb la seva ajuda. Així també podrà identificar alguns dels factors i serà un expert en escollir la lectura que més li agradi i que alhora tingui uns valors positius!
BONA DIADA!
Ariadna Robert
Periodista i responsable de comunicació de Namaka.