Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Com classificar i ordenar una biblioteca infantil a casa

gener 2022

Tenir els llibres guardats i ben classificats a casa pot ser, per a moltes famílies, una tasca veritablement complicada. Tenir-los ben guardats no vol dir emmagatzemar-los en caixes perquè no vegin la llum durant anys o perquè deixin de generar pols. I ara! 

Parlem de classificar i tenir ben ordenada una biblioteca per a nens i nenes a casa, que també permeti als infants, almenys, cinc coses diferents:

  • Tenir els llibres fàcilment a l’abast per llegir en qualsevol moment 
  • Saber on trobar-los i on guardar-los un cop llegits 
  • Adquirir nocions per a una classificació lògica i útil 
  • Aprendre la importància de la tasca editorial i l’autoria
  • Veure els llibres integrats en la vida quotidiana de tota la família

Ara bé, com ho fem? 

Quines maneres hi ha de classificar una biblioteca infantil a casa?

En primer lloc, el que cal és triar un espai per ubicar la biblioteca per a nens i nenes a casa. No ha de ser una habitació molt gran, n omés un espai on l’infant se senti còmode. Aquest pot coincidir amb la seva cambra, però no cal: també hi pot haver un espai interessant en un racó del passadís, en un espai lliure a la sala d’estar… Què considerem primordial? 

  1. Posar els llibres al seu abast (que no hagi de fer un vuitmil per caçar el volum que vol) 
  2. Que sigui un espai segur (amb estanteries sense cantells punxeguts, massa altes o desenganxades de la paret)
  3. Que al mateix temps que compta amb un espai per emmagatzemar llibres, tingui un lloc còmode per llegir: una butaca, un racó amb coixins, una hamaca… 
  4. Que l’espai sigui acollidor, estigui ordenat i ben il·luminat. Que vingui molt de gust seure-hi, vaja! 
  5. Que disposi d’un petit escriptori a prop, amb espai per a la lectura pràctica i activa: amb un lloc per a revistes com la Namaka, amb llapis i colors per dibuixar, escriure i expressar-se.

I ara què més? La selecció és molt important, però d’això ja us n’hem parlat alguna vegada. El que ara volem és classificar i ordenar els llibres del nostre fill o filla, que amb els anys hauran duplicat o triplicat el seu volum. Això fa que cada cop sigui més difícil trobar-los i ubicar-los, si no els tenim ben ordenats. Quins criteris podem seguir? 

Tot dependrà de l’edat i la maduresa de l’infant. Per tant, cal que cada família faci servir un sistema consensuat amb el nen o nena. Però quin? 

  • Per ordre alfabètic. Segurament és el més útil per als adults i per als infants que ja han après l’abecedari. Podem seguir aquest ordre per facilitar-nos a tots trobar els llibres per títol o per autor. Aquesta manera d’ordenar, la més habitual, no exclou que puguem emprar-la també dins d’altres categories. 
  • Per temes. En el cas dels nens sol ser més fàcil ordenar per temes. Com ara: les estacions, les tradicions, el cos, la natura, la família, les fades, els monstres, els pirates, etcètera.
  • Per gèneres. Una altra manera de fer-ho és classificant per gèneres, utilitzant una classificació personalitzada (segons el tipus de llibres que tinguem): poesia, faules, contes clàssics, enciclopèdies il·lustrades, endevinalles, etcètera.  
  • Per autors. Els llibres es poden classificar d’aquesta manera si som molt fans d’autors concrets i, per tant, comptem amb una àmplia col·lecció de llibres de cadascun d’ells: Taro Gomi, Maurice Sendak, Roald Dahl, Hergé… 
  • Per editorials. Això també passa. Sovint els nostres gustos i els dels nostres infants ens fan decantar molt per un catàleg o bé un altre. D’aquesta manera també és fàcil ubicar un llibre si tenim clar on està editat. 

Dins de cada una d’aquestes categories, a més, podem fer la tradicional classificació per ordre alfabètic. D’aquesta manera tindrem més clar on localitzar cada llibre i ho farem més de pressa. Això sí, quan l’acabem de llegir, caldrà tornar-lo al mateix lloc. Ajudar als infants a fer i desfer aquesta acció també els ajudarà a prendre consciència de l’ordre, tan necessari, i a aprendre a estimar el seu gran tresor: la biblioteca.

Cecília Hill

Redactora, filòloga hispànica

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu