Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

Beneficis dels jocs de taula per a la canalla

maig 2022

El joc de taula, en essència, és un artefacte creat per al gaudi. Jugar-hi ens resulta divertit, estimulant i entretingut. Però, hi ha alguna cosa més enllà del pur plaer de jugar?

Doncs sí perquè jugar és una activitat que ens permet assajar habilitats cognitives, emocionals i socials que de forma habitual posem en pràctica al nostre dia a dia. 

Per això mateix, els jocs de taula poden tenir beneficis col·laterals cognitius, emocionals i socials.

Tanmateix, per provocar aquests beneficis de manera intencionada, cal comptar amb l’expertesa de professionals que es dediquen al camp educatiu, psicològic i/o social. Persones que coneixen en profunditat com són els jocs i com poden provocar els canvis necessaris.

1. Beneficis socials

Tot i que hi ha jocs que es juguen de manera individual, la gran majoria necessita de la interacció entre diverses persones que posen en pràctica les seves habilitats socials.

Aquestes habilitats són les que ens permeten relacionar-nos de forma respectuosa, arribar a acords, comunicar-nos exitosament i, per suposat, gaudir de la companyia.

Algunes d’aquestes habilitats poden ser:

  • Acceptació de normes: aprendre a pactar i respectar les normes d’un joc ens ajuda a adaptar-nos al nostre entorn, fet imprescindible com a ser éssers socials que som. 
  • Temps d’espera: davant de la cultura de la immediatesa actual, els jocs de taula poden estimular la paciència perquè exigeixen el control dels impulsos i la valoració de la resposta que volem donar.
  • Escolta activa: Entendre i tenir en compte què diu la resta del grup, especialment en jocs narratius o cooperatius, és essencial per mantenir-se dintre de la partida.
  • Treball en equip: existeix una gran quantitat de jocs cooperatius que requereixen la col·laboració de tot el grup per aconseguir un objectiu comú. 
  • Cohesió grupal: jugar amb altres persones provoca records compartits i això afavoreix el vincle entre elles. 

2. Beneficis emocionals

Els jocs de taula també poden tenir beneficis emocionals de caràcter individual al ser una experiència vivencial i en primera persona, com per exemple: 

  • Tolerància a la frustració: el joc ens ensenya a tolerar l’error i, també, a aprendre d’aquest per millorar. 
  • Teoria de la ment: saber-se capaç de posar-se al lloc d’una altra persona per anticipar què pensa i com actuarà està molt relacionat amb l’empatia.
  • Intel·ligència emocional: és habitual emocionar-se jugant ja sigui a causa de les victòries, de les derrotes o de les sorpreses de la partida. Jugar ens permet identificar les nostres emocions i també la de la resta de persones.

3. Beneficis cognitius

I, finalment, els jocs de taula també poden tenir beneficis relacionats amb la percepció, el coneixement i el seu processament. Ens poden ajudar a millorar la forma en la que resolem problemes i prenem decisions diàriament. 

Aquests beneficis tenen influència en els processos psicològics bàsics i també a les funcions executives superiors:

  • Percepció: per exemple, per distingir imatges diferents o reconèixer imatges iguals. 
  • Orientació: quan fem ús de la lateralitat (dreta / esquerra) i del sentit d’un camí (anada / tornada - endavant / endarrera).
  • Coordinació: accionar els nostres dits, mans o altres parts del cos de manera concreta fent servir la vista com a guia. 
  • Memoria: quan recordem on és una informació amagada així com també quina informació ja ha estat revelada. 
  • Atenció: tots els jocs requereixen atenció però hi ha alguns que la requereixen de forma sostinguda.
  • Llenguatge: quan hem de descriure conceptes, explicar històries, posar-nos d’acord, donar pistes, etc. 
  • Funcions executives: aspectes com la velocitat de processament als jocs de resposta ràpida, la flexibilitat cognitiva quan les regles van canviant o la presa de decisions quan volem fer una acció. També la planificació als jocs d’estratègia, la memoria de treball als jocs de càlcul o quan hem de recordar informació i el control inhibitori quan hem de controlar un impuls.

4. Aprendre jugant

Els jocs de taula també poden ser una eina per facilitar l’aprenentatge de competències i és per això que a molts centres educatius el fan servir per practicar la competència comunicativa, la matemàtica, el coneixement del medi… i, per suposat, per l’educació en valors socials i cívics.

Especialment, preocupa l’educació a favor de la pau i són molts els centres educatius i també les famílies que s’interessen per tractar el tema de la guerra amb la mainada. Més encara en el moment en el que ens trobem.

És per això que us volem recomanar alguns jocs de taula en els que portar a la pràctica habilitats socials a favor de la cooperació, la no violència i la pau així com jocs amb els que tractar de forma directa conflictes bèl·lics, sempre tenint en compte l’edat recomanada de cada joc.

A partir dels 4 anys podem parlar de la cooperació i el treball en equip, per exemple, amb HOP! HOP! HOP!:

Edat: +4 anys

Nº persones: 2 a 6 persones

Temps de partida: 15 minuts

Autoria: Monica San Cristobal

il·lustració: Monica San Cristobal

Editorial: Djeco

Descripció: Hop! Hop! Hop! és un joc cooperatiu en el que ajudarem a les ovelles, el gos i la pastora a creuar des de les muntanyes fins al refugi abans que el vent s’endugui el pont. L’èxit de la missió dependrà de les decisions que prenguem en equip.

Més informació

A partir dels 5 anys podem viure aventures pirates amb el joc de rol 8 TRESORS:

Edat: +5 anys

Nº persones: 2 a 5 persones

Temps de partida: a partir de 30 minuts

Autoria: David Díaz

il·lustració: Alba Aragón

Editorial: GDM Games

Descripció: 8 Tresors és un joc de rol ideal per iniciar-se en la narració d’aventures amb infants. El llibre explica de forma molt accessible com dirigir les partides i inclou deu aventures preparades per jugar. Els personatges hauran de superar reptes fent servir les seves habilitats: seny, força i manya, i podreu fer especial èmfasi en l’ús de la força de forma no violenta.

Més informació

A partir dels set anys podem parlar de situacions concretes i de com ens fan sentir, amb IKONIKUS:

Edat: +7 anys

Nº persones: 3 a 10 persones

Temps de partida: 15 minuts

Autoria del joc i il·lustració: Manu Palau

Editorial: Brain Picnic

Descripció: Ikonikus és un joc competitiu en el que conceptualitzarem un sentiment en una icona a partir de preguntes evocadores. ¿Com em sentiria si hagués de viure lluny de la meva família? ¿Com vaig sentir-me quan em vaig barallar amb la meva cosina?... Fent preguntes i associant-les a icones podrem establir una conversa sobre diverses situacions, tant quotidianes com excepcionals.

Més informació

A partir dels 9 anys podem parlar explícitament de la guerra destacant la cooperació per a la restauració de la pau amb JEMBATÁN: MISIÓN ¡PARAR LA GUERRA!:

Edat: +9 anys

Nº persones: 2 (o per equips)

Temps de partida: 30 minuts

Autoria i il·lustració: Eneko González

Editorial: Ekilikua

Descripció: Jembatán: Misión ¡Parar la guerra! és un joc cooperatiu en el que ens posarem a la pell de persones que viuen en una guerra entre dos bàndols. El nostre objectiu serà restaurar la pau trobant les peces perdudes de l’escut de Jembatán.

Més informació

I a partir dels 10 anys podem jugar a jocs en els que salvar a persones que es troben en situacions d’emergència. És el cas de ¡RESCATE!:

Edat: +10 anys

Nº persones: 2 a 6 persones

Temps de partida: 45 minuts

Autoria: Kevin Lanzing

il·lustració: Luis Francisco, George Patsouras

Editorial: Devir

Descripció: ¡Rescate! és un joc cooperatiu en el que haurem de lluitar contra el foc i rescatar a les víctimes atrapades a l’edifici. Viurem en primera persona l’angoixa per escapar de les flames i, a la vegada, per arribar a temps al rescat.

Més informació

Gràcies per llegir-nos i… que els jocs us acompanyin!

Cati Hernández

Educadora social i psicopedagoga

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu