Menges saludable? T’has parat mai a pensar què és això de menjar saludable? Doncs encara et faré una altra pregunta: menges de manera que pel nostre planeta també sigui saludable?
Som habitants d’un planeta preciós que es diu Terra. Hem nascut aquí, sí. Encara que la majoria dels aliments els comprem al supermercat i sembla que apareguin del no-res, la realitat és el nostre planeta ens abasteix de tot allò que el nostre cos i la nostra ment necessiten per viure i funcionar. Sols que de vegades les persones no ens organitzem massa bé i quan al país on vivim podem menjar tant com volem, a altres indrets la gent passa gana. És per això que hauriem de rumiar com podem canviar el món des de casa nostra perquè aquestes coses no passin i puguem viure d’una manera més justa.
Molts productes processats que comprem habitualment com ara cereals d’esmorzar, galetes, pa de motlle, menjar precuinat… no ens aporten nutrients essencials. A més, embruten l’organisme i desequilibren la flora bacteriana i la seva producció comporta un consum de recursos i energia més una despesa de plàstics i embalatges que no fan cap bé al planeta.
Així que en aquest article vull donar-te unes quantes eines perquè mengis saludable de veritat. I de pas li facis un favor a la Terra mantenint-la neta i aprofitant al màxim els recursos energètics dels quals disposem.
Els grans canvis comencen sempre amb els petits-grans actes que podem fer cadascú de nosaltres a casa nostra. Aquests sumats als actes que fem tots els habitants del planeta, provoquen un canvi gegantí.
Què? T’he convençut? Som-hi doncs!
Tres punts a tenir en compte:
Posa al plat només allò que creus que menjaràs, sent la teva gana real i fes-li cas.
Guarda a la nevera allò que no has menjat perquè la sacietat ha arribat abans del què et pensaves. Segur que al següent àpat ho podràs aprofitar.
Evita productes processats abans dels àpats importants del dia. Si et ve de gust un dolç, menja’n una mica després de dinar, però no abans ni entre hores perquè et prendrà la gana i farà que no t’alimentis d’aquells aliments que de veritat sí que et nodreixen. Menjar productes processats entre hores fa que el teu cos faci una feina digestiva extra que no li haurà servit per a gaire. Quin gast d'energia innecessària!, amb la de coses boniques que hi ha per fer a la vida que sí que requereixen la teva energia! Pensa-hi!
MENJAR ALIMENTS REALS ÉS LA CLAU
Tant d’origen animal com vegetal: carn, ous, peix, cereals sencers (arròs, civada, fajol, mill, ordi…), llegums, llavors i fruits secs, tubercles, arrels, vegetals de fulla verda, fruita, greixos com l’oli d’oliva i la mantega, etcètera.
I aquí alguns consells a l’hora de comprar aliments saludables!
Compra la fruita i la verdura directament a l’hort de prop de casa teva. Coneix a la pagesa que les ha conreat i recol·lectat per a nosaltres, ella se les estima. Les verdures estimades són les més nutritives i les que tenen més bon gust! Assegura’t que cuida la terra respectant els seus ritmes i oferint-li adobaments naturals.
Això vol dir apostar per la verdura lliure de tòxics i de proximitat, ecològica, aquella escalfada pel sol que també ens escalfa a nosaltres. Lliure de pesticides que embruten la terra, així també la cuidem i permetem que pel proper conreu mantingui tots els seus nutrients, enzims i bacteris tan necessaris per fer créixer plantes saludables.
Fora plàstics i productes amb embolcalls, així de senzill, no els necessitem. Els plàstics no només embruten la terra, també traspassen petites traces als aliments que embolcallen i ens embruten a nosaltres quan els mengem.
Evita comprar a supermercats on només hi ha prestatges i prestatges plens de paquets amb productes processats. Aquests durarien anys sense modificar la seva estructura (snacks, salses, cereals d’esmorzar, galetes, pastes…). Cap d’ells són necessaris per a la nostra salut i, en canvi, la seva producció genera un consum d’energia i recursos molt elevat que no fa cap bé al nostre planeta.
T’agrada la carn? Jo menjo pollastre i cada quinze dies en compro un directament al granger. Aquest pollastre ha caminat, ha respirat aire fresc, ha menjat els cucs del terra i llavors ecològiques, li ha tocat la llum del sol... És un animal molt saludable a qui no han hagut de donar cap medicament perquè creixi i, per això, ha sigut feliç. Doncs això mateix, tria menjar animals feliços! Aquests sí que són saludables!
T’agrada el peix? Has visitat mai la peixateria del teu barri? Ves-hi almenys un cop per setmana i gaudeix xerrant amb el peixater o la peixatera. Que t’expliqui d’on són els peixos que ven, si venen del mar o d’una piscifactoria, etcètera. Pregunta-li com els pots cuinar, ells en saben molt. I aquell dia o l’endemà posa’t les botes de peix fresc! Cuina’l al vapor, arrebossat, fregit o al forn. Veus, hi ha moltes maneres delicioses de menjar-lo.
Menjar d’una forma saludable implica que també ho sigui pel planeta, no ens oblidem!
Cal que tornem a organitzar-nos entre tots els éssers humans de manera que ningú passi gana i que la terra, el cel, el mar i els animals tornin a ser feliços.
És necessari que mengem d’una forma responsable, amb consciència i coneixement. I, això implica aprendre a escoltar el que ens diu el nostre propi cos, menjar quan tenim gana, aprendre a cuinar i gaudir molt de fer-ho. Estimar-te les fruites i les verdures, estimar-te els animals encara que te’ls mengis. Perquè al final, tota aquesta estima tornarà cap a tu multiplicada per mil en forma de salut.
Mirabai Gayà
Dietista integrativa especialitzada en nutrició regenerativa i alimentació conscient, acompanya les persones que ho necessiten a relacionar-se amb l'alimentació des de l'escolta del propi cos, fent d'aquesta una via d'arrelament a la natura i al planeta.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!