Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

10 recursos fantàstics per treballar la migració

març 2023

Cada dia arreu del món migren milers de persones. Els motius per migrar varien i moltes vegades són provocats per factors externs com pot ser una guerra, la pobresa o el canvi climàtic, entre d’altres. 

Sovint el viatge és difícil i molt arriscat. Algunes persones caminen durant dies, altres van amb cotxe o tren, algunes migren amb avió, vaixell o moltes altres es juguen la vida a bord de pasteres.

Aquestes persones estan invisibilitzades i es parla poc de la vulneració dels drets humans que pateixen. Amb aquests recursos volem oferir eines per a la canalla per ajudar-los a entendre aquesta realitat i ser persones més empàtiques.

     1. World Migration Report

La OIM, que és l’organització internacional per a les migracions, realitza estudis sobre la migració des de l’any 2000. L’últim publicat és del 2022 i està disponible en castellà, anglès, xinès, rus i francès.

És molt interessant mirar-lo a través de la pàgina web, ja que està explicat en infografies que un infant acompanyat d’una persona adulta que l’ajudi pot entendre. Ens mostra el mapa i la proporció de persones migrants que hi ha en cada país. L’Angeles Schjaer, coordinadora pedagògica d’Open Arms, sempre comenta que tots els infants haurien de tenir un mapa del món penjat a l’habitació, per entendre la magnitud del planeta Terra.

En l’informe també s’explica a través de línies els moviments migratoris que hi ha al món.

 Total de persones migrants en cada país del món. Font: World Migration Report

2. Ikonikus

Tant de bo us poguéssim oferir un joc de taula sobre migració, però ens ha estat impossible trobar-lo. Una demostració més de la poca importància que se li dona al tema. 

El joc Ikonikus es pot adaptar a qualsevol temàtica, per treballar les emocions que el tema ens fa sentir. A més hi poden jugar personetes a partir dels 7 anys. El joc és una baralla de cartes amb dibuixos variats que representen emocions. A cada torn un jugador ha d’agafar una carta i fer una pregunta, i posar-se a la pell de l’altre per endevinar com se sentiria l’altra persona en vers la situació descrita. D’aquesta manera es pot jugar fent preguntes sobre la migració, per reflexionar sobre com se senten les persones que migren.

Joc Ikonikus. Font: Artijo

3. Documental «Nacido en Siria»

Aquest documental en castellà «Nacido en Siria» que podeu trobar a Netflix recomanat per personetes a partir de 7 anys explica com un grup d’infants refugiats de Síria migran a un nou lloc.

     Captura del tràiler del documental «Nacido en Siria». Font: YouTube

 4. Un abrazo de 3 minutos

Com l’anterior, aquest també és un documental de Netflix, anomenat «Un abrazo de 3 minutos» i recomanat per infants majors de 7 anys, és molt curt, tan sols dura 30 minuts. En aquest es mostra el retrobament de famílies separades per la frontera dels Estats Units amb Mèxic, l’any 2018. És un documental molt emotiu que ajuda a entendre la inhumanitat dels murs i com de malament ho passen les famílies que han de migrar i separar-se.

Captura del tràiler del documental «Un abrazo en tres minutos». Font: YouTube

 5. Tour virtual per l’interior del vaixell Astral d’Open Arms

En aquesta pàgina la fundació Open Arms permet veure virtualment com és el vaixell Astral, un dels que utilitzen per salvar vides al mig del mar Mediterrani.

                    Captura de la pàgina web d’Open Arms. Font: Open Arms.

6. InfoK – els refugiats de la guerra de Síria

Aquesta notícia de l’infoK on es parla dels refugiats de la guerra de Síria ajuda als infants a entendre la migració a través d’un cas concret i real.

 Captura de la notícia de l’infoK. Font: YouTube

 7. Rights Arcade

Amnistia Internacional és un moviment que vetlla perquè es respectin els drets humans arreu del món. El 2022 van crear un vídeojoc pel telèfon, anomenat Rights Arcade. Aquest té l’objectiu de conscienciar a la canalla sobre la importància dels drets humans.

En el joc s’ofereixen coneixements sobre el tema als infants i també se’ls anima a actuar quan hi ha drets que s’estan vulnerant. Es dona importància a drets com el de la llibertat d’expressió i el de llibertat de reunió pacífica. 

    Captura del joc Rights Arcade. Font:                 Amnistia Internacional

 8. Col·lecció de llibres «Contes a la deriva»

Open Arms juntament amb l’editorial La Galera, compta amb aquesta col·lecció de contes per als infants on s’expliquen històries reals de persones rescatades per l’ONG. En els contes aquestes persones reals estan representades per animals migrants que estan en perill d’extinció. 

Actualment, tenen tres llibres en aquesta col·lecció: el primer «la cançó de Josepha», el segon «la Sira i les seves germanes» i el tercer «el somni de la Mirabel».  

  Captura de la pàgina web d’Open Arms. Font: Open Arms

  9. Curtmetratge «Migrante»

En tan sols 5 minuts el curtmetratge «Migrante» mostra la realitat de diverses persones que han migrat i explica com se sentien, que troben a faltar del seu país, perquè van migrar, etcètera. Tot això ho fa a través d’animacions realitzades per diferents persones professionals del sector i diverses veus en off.

L’idioma del curtmetratge és el castellà perquè està produït a Argentina, per mostrar la diversitat cultural de llatinoamèrica.

    Captura del curtmetratge «Migrante». Font: YouTube

10. Els drets i deures dels infants

Per últim, us oferim un dossier de fitxes de treballar per pintar i pensar fet per l’Ajuntament de Tarragona. Aquestes fitxes les pot fer cada nen o nena lliurement i és perquè tinguin empatia amb la resta de canalla i aprenguin que també tenen uns drets.

És interessant també que se’ls expliqui que aquests drets s’han de respectar, tot i que a molts països del món no s’està fent. El quadern està en color  i en blanc i negre per poder-lo pintar.

Portada del quadern «Els drets i deures dels            infants».  Font: Ajuntament de Tarragona

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu