Namaka logo
0
0,00 0 articles

No hi ha productes a la cistella.

10 recursos fantàstics per treballar el canvi climàtic

març 2022

El canvi climàtic és una de les crues realitats que ens toca afrontar. Ens toca fer-ho si el que volem és que els nostres fills i filles heretin un món on valgui la pena viure. És cert que les notícies de les últimes setmanes no sumen a l’optimisme, però també cal dir que amb cada nova catàstrofe, una onada d’empatia i generositat s’estén per tot el planeta.

Mirem els nostres fills i filles i pensem: potser sí que val la pena posar-nos-hi plegats, oi? Avui hem pensat per a vosaltres tot un seguit de recursos que ens semblen fantàstics per treballar el canvi climàtic i que ens agradarà posar al vostre abast. Són perfectes, tant per a famílies com a l’aula. Som-hi! 

  1. Infografies sobre el canvi climàtic 

Comencem pel principi. Per saber-ne més sobre el canvi climàtic podem anar a la recerca de més informació a la pàgina de les Nacions Unides. De fet, aquí hi trobareu un dels millors resums sobre l’estat de la qüestió més ben elaborats. Però si el que voleu és material gràfic clar i útil per als infants, també podeu descarregar les infografies sobre l’impacte del canvi climàtic que hi ha disponibles a l’oficina en línia de la Generalitat de Catalunya. Segur que us ajuden a aclarir conceptes, per transmetre’ls després als vostres infants.  

Infografia de la situació actual de l'aigua
Infografia de la situació actual de l'aigua. Font: Generalitat de Catalunya
  1. El diccionari de l’emergència climàtica

El diccionari de l’emergència climàtica és un altre recurs públic que us pot anar molt bé per familiaritzar-vos i definir alguns termes importants al voltant de l’emergència climàtica. A vegades els adults tenim dubtes sobre com explicar un concepte senzill i aquí els tindrem tots junts i correctament definits. Podeu accedir a la cerca per paraula clau o també per tema, la qual cosa us anirà molt bé si teniu pensat treballar en algun tema específic, com ara Causes del canvi climàtic, Conceptes generals, Efectes del canvi climàtic o Acords, textos i organismes de referència.  

Cerca de la paraula 'agricultura sostenible'. Font: Diccionari de l'emergència climàtica
  1. Canvi climàtic: un joc experimental

Descobrim ara un joc experimental que s’anomena Wild Environmental Science i que permet als infants a partir de 8 anys aprendre d’una manera pràctica tot un seguit de coses relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic. Es pot cultivar, generar pluja, provocar corrents marins i fins i tot medir els nivells de contaminació ambiental. 

Joc Wild Environmental. Font: Dideco
  1. Plasticus Maritimus, una espècie invasora

Plasticus maritimus, una espècie invasora és una proposta en forma de llibre que et recomanem de totes totes. Cada hora que passa, mil tones de plàstic van a parar als oceans. És una obra perfecta (i molt bella, per cert) per ajudar a prendre consciència d’un canvi d’hàbits urgent. 

Conte Plasticus Maritimus. Font: Kalandraka
  1. Stardew Valley 

En el món dels videojocs també hi ha moltes propostes interessants i constructives. Oh, i tant que sí! La que us recomanem s’anomena Stardew Valley i ens recorda molt a les aventures gràfiques amb les quals vam xalar tant durant els anys 80 i 90. Acabes d’heretar una parcel·la agrícola del teu avi, que hauràs de reconvertir en un espai pròsper i ben cuidat. 

Joc Stardew Valley. Font: Stardew Valley
  1. El canvi climàtic a Instagram 

A Instagram es gesten moviments i se’n pot obtenir moltíssima informació d’allò més valuosa. Nosaltres us proposem fins a sis comptes per seguir, tot i que en podeu trobar molts més: ONU Cambio Climático, Greta Thunberg, Wangari Maathai, Ecologistas en Acción, Laura Reboul o Jane Goodall Institute. Veureu que hi ha idees i temes en els que potser no havíeu posat atenció per introduir als infants i ampliar-ne informació. 

Fotografia on apareix Greta Thunberg. Font: Instagram Greta Thunberg
  1. Allò que el pop em va ensenyar

En aquesta col·lecció de recursos no ens podia faltar pas un documental. Allò que el pop em van ensenyar (Netflix) és una cinta que no parla de manera explícita sobre el canvi climàtic, però que ens diu molt sobre el respecte pels animals des d’una perspectiva ben curiosa, íntima i salvatge.   

Portada documental 'Lo que el pulo me enseñó'. Font: Netflix
  1. Salvaje 

Som una revista recomanant una altra revista, Salvaje, que ens sembla molt interessant. Ells es defineixen com ‘la revista en papel que quiere sacarte al campo’ i és ben bé això. Hi trobareu un munt d’articles sobre pobles, repoblació, molta natura, animals, boscos, recol·lecció i propostes d’activitats, com ara sortir a recolectar les restes que el mar deixa a la riba. A la revista hi ha un suplement infantil, Salvajito, on trobareu activitats específiques per a nens i nenes.

Revista Salvajito. Font: Instagram revista Salvaje
  1. Climate Kids (NASA) 

El canvi climàtic explicat a nens pels experts de la NASA. I en anglès! Això és el que trobareu a la web de Climate Kids. Hi ha un munt de jocs, infografies i activitats relacionades amb el canvi climàtic, vistos des d’una vessant científica. Aquí es treballen les grans preguntes sobre el canvi climàtic, meteorologia i clima, atmosfera, aigua, energia i animals i plantes. Imprescindible!

Joc Climate Kids. Font: NASA
  1. Petrichor: un joc de taula 

I finalitzem aquest recorregut de recursos fantàstics per treballar el canvi climàtic amb un joc que també us agradarà molt per jugar en família. Petrichor fa referència al petricor. Sabies que és aquella olor tan agradable que se sent quan plou per primera vegada després d’una llarga sequera? Petrichor és un joc de taula per aprendre a gestionar recursos a través de la manipulació del clima. Interessant, oi? 

Joc de taula Petrichor. Font: Juegos de la mesa redonda

Cecília Hill

Redactora, filòloga hispànica

Altres articles que et poden interessar

Tornar al blog
crossmenu